Újabb gyanús lakásvásárlásokat vizsgálnak a Honvédelmi Minisztériumnál

Vágólapra másolva!
Egy volt helyettes államtitkár és egy miniszteri biztos gyanús lakáshoz jutását is vizsgálják a Honvédelmi Minisztériumban az elszámoltatási kormánybiztos szerint. Budai Gyula az illetékes parlamenti albizottság ülésén azt mondta, hogy mindketten Juhász Ferenc minisztersége idején jutottak lakáshoz. Juhász nem ment el a tanácskozásra.
Vágólapra másolva!

Újabb két gyanús lakásvásárlást vizsgálnak a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) - mondta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága albizottságának csütörtöki ülésén. Az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság ülésére ismét meghívták Juhász Ferenc egykori honvédelmi minisztert, de nem jelent meg. A tanácskozásra meghívták Oláh Jánost is - aki a HírTV állítása szerint egy a HM-nél történt korrupciós ügyben tett beismerő vallomást -, de a dandártábornok sem jelent meg az ülésen.

Budai elmondta: Zámbori Mihály volt helyettes államtitkár és Gömbös János miniszteri biztos ingatlanvásárlását vizsgálják, mindkét vezető Juhász Ferenc minisztersége alatt jutott lakáshoz. A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy a főügyészség már nyomozást rendelt el Fapál László, a HM egykori államtitkárának ingatlanszerzése miatt, és nyomozás indult Oláh János dandártábornok vallomása alapján a HM-et érintő másik korrupciós ügyben is. Budai szerint Juhász Ferencnek illő lett volna megjelennie a bizottság előtt és választ adnia a kérdésekre, de majd az ügyészség elmondhatja, "valójában mi a véleménye Oláh János dandártábornok terhelő vallomása tekintetében".

Az ülésről távol maradt Juhász Ferenc egy levelet küldött Csampa Zsoltnak, az albizottság elnökének, amelyben az olvasható, hogy "jogi elégtételt keresnek" Budai Gyula és több sajtóorgánum ellen a személyét ért rágalmazás miatt. A volt miniszter szerint egyébként az albizottság nem kompetens az ügyben, mivel zajlik már az ügyészségi vizsgálat, annak befejeződése után viszont a bizottság rendelkezésére áll.

A kormánybiztos tájékoztatta a bizottságot arról is, hogy feljelentést tettek a Központi Nyomozó Főügyészségen Fapál László megbízási szerződései miatt, mivel hiányoznak elvégzett munkát igazoló iratok, így feltételezhető, hogy ezek fiktív szerződések voltak. Hozzátette, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter nagyon sok ilyen fiktív megbízási szerződést vizsgál a tárcánál.

Tóth Gábor, az albizottság fideszes tagja hozzászólásában azt mondta: úgy tűnik, hogy a minisztériumban "osztogattak és fosztogattak", majd minden nap fény derül egy újabb HM-közeli ügyre, ezért azt javasolta, hogy hívják meg újra Juhász Ferencet és Oláh Jánost a soron következő ülésre, amit az albizottság egyhangúlag meg is szavazott.

A honvédelmi tárcánál nyilvánosságra hozott korábbi lakásügyről itt olvashat.