Harminc évet kaptak a magyarsága miatt megvert diák támadói

2011.03.03. 17:40

A Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon, nem jogerősen összesen csaknem harminc év börtönre ítélt hét fiatalt, mert magyarsága miatt bántalmaztak egy diákot a fővárosban. A hét vádlott közül hat roma egy pedig nem roma származású.

A tényállás szerint az egyik vádlott 2009 szeptemberében a VIII. kerület, Horváth Mihály térnél belekötött egy fiúba, majd rokonaival, ismerőseivel szidalmazta, üldözte, ütlegelte, egyikük még késsel is fenyegetőzött. "Te buzi magyar! Mit képzelsz magadról, hogy mersz bejönni az én utcámba!?" - idézte szóbeli indoklásában a bíró az egyik szemtanú vallomására hivatkozva, hogy mit kiabáltak a vádlottak a sértettnek. A kialakult lincshangulatban a megtámadott fiatal egy épületbe menekült, és csak lélekjelenlétének, illetve a rendőrök kiérkezésének köszönhető, hogy nem sérült meg súlyosabban.

A bíróság szerint kiemelkedő társadalmi veszélyességű bűncselekményt követett el a hét vádlott, akik közül hat roma egy pedig nem roma származású. A bíró szerint a vádlottak jobbára tagadó vallomása, védekezése ellentmondó, életszerűtlen volt, ezért nem fogadható el. Ezzel szemben a bíróság a szemtanúk és a térfigyelő kamerák felvételeire alapította marasztaló ítéletét. A szóbeli indoklás szerint megállapítható, hogy roma fiatalok terrorizálták magyarsága miatt a sértettet, akinek menekülnie kellett. A kés előkerülése kapcsán a bíró idézte az egyik tanút, aki hallotta a "Kisfiam, hozzál kést" felkiáltást, ezután nem sokkal egy tízéves kisgyerek meg is érkezett a késsel, amelyet azonban használni nem tudtak a vádlottak. A bíró szóbeli indoklásában többször kitért rá és idézetekkel is alátámasztotta, hogy milyen becsmérlő megjegyzések hangzottak el a helyszínen a sértett magyarságára. A vallomások szerint "egyértelműen romák és magyarok álltak szemben egymással" és "a sértettet azért bántalmazták, mert magyar".

Forrás: MTI/Mohai Balázs
A vádlottak az ítéletet hallgatják a bíróságon

A vádlottak mindegyike állt már korábban is a bíróság előtt, például zsarolás, rablás vagy lopás miatt. Ebben az ügyben a vád közösség tagja elleni erőszak volt, amelyért a Btk. szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A vádlottak egy részét ebben az eljárásban ezenkívül még más, kisebb súlyú vagyon elleni bűncselekményekben is bűnösnek mondta ki a bíróság. A hét vádlott közül egy hat év börtönt, egy öt és felet, kettő négy és felet, egy vádlott négyet, egy két év nyolc hónapot, egy fiatalkorú pedig két és fél év javító-nevelő intézetben letöltendő büntetést kapott. Több vádlott esetében végrehajtandóra változtatták át a korábban más ügyben jogerősen kiszabott, felfüggesztett szabadságvesztéseket is.

Az ügyész tudomásul vette az első fokon kiszabott büntetéseket, a védelem azonban felmentésért, enyhítésért fellebbezett, így másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd a közösség tagja elleni erőszak bűncselekményének vádja miatt indult büntetőper.

KAPCSOLÓDÓ CIKK