Március közepén kezdik a devecseri házak bontását

2011.03.03. 6:51

Több mint 260 ház vált lakhatatlanná az iszapömlés miatt Devecserben, a bontási terület helyén emlékparkot alakítanak ki.

Elkészült az iszapömlés következtében lakhatatlanná vált devecseri házak lebontásának ütemterve, e szerint a munkálatokat az erről szóló önkormányzati határozat kiadása után, várhatóan március közepén kezdik meg - közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ (UKKK) parancsnoka.

Benkovics Zoltán elmondta, hogy Devecserben a vörösiszap-katasztrófa után összesen 262 ház lebontását javasolták a szakértők. A bontást a kidolgozott ütemterv alapján, lakótömbönként végzik. A tavaly októberi iszapömlés által érintett városrész 15 utcáját, 11 bontási tömbre osztották fel.

A teljes terület rekonstrukcióját, a tervek szerint július végére fejezik majd be - tette hozzá. Az UKKK az önkormányzattal és a jogi munkacsoporttal egyeztetve döntött a bontási terület helyén kialakítandó emlékpark, véderdő és ipari park munkálatainak időzítéséről, az emlékparkot a katasztrófa évfordulóján avatják fel.

Devecserben a vörösiszappal elöntött városrész belső utcáit is el kell bontani, a házaknak még a betonalapját is kiemelik, azok helyét földdel töltik vissza. Benkovics Zoltán tájékoztatása szerint a károsultak házaiban lévő ingóságok elhelyezéséről is gondoskodnak.

A vízjogi engedélyek birtokában megkezdték a kéthektáros kolontári halastó lecsapolását, a lúgos vizet a Torna-patakba engedik. Feltételezések szerinta tóban a háromméteres iszapréteg alatt még legalább két autó van.


A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, mintegy százhúszan pedig kórházba kerültek. Az iszapömlésről szóló cikkeinket itt találja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

KAPCSOLÓDÓ CIKK