Tiltakoznak a tűzoltók a korkedvezményes nyugdíj eltörlése miatt

Vágólapra másolva!
Tiltakoznak a tűzoltók, a rendőrszakszervezetek és a belügyi dolgozók is a kormány terve ellen, amellyel a nyugdíjkorhatárokat módosítaná. A kedden bejelentett reformcsomag, a Széll Kálmán-terv szerint ugyanis megszűnik a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíja.
Vágólapra másolva!

Nyílt levelet küldött a miniszterelnöknek és a belügyminiszternek a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ), hogy tiltakozzanak az ellen az intézkedés ellen, amely eltörölné a rendvédelmi dolgozók és a tűzoltók korkedvezményes nyugdíját. A HTFSZ elnöke azt nyilatkozta, hogy a "kormány elvesztette a tapadást a talajjal". Árok Kornél, aki Facebook-oldalán is hangot adott tiltakozásának, úgy véli, hogy ha eltörlik a kedvezményes nyugdíjat, olyan emberek is dolgozhatnak majd, akik idős koruk miatt az egészségügyi követelményeknek sem felelnek meg. A tűzoltók szakszervezetének elnöke szerint felmerült, hogy tüntessenek a döntés ellen, de egyelőre a részleteket szeretnék megismerni.

A kormány reformcsomagjának részeleteit, a Széll Kálmán-tervet kedden ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Navracsics felsorolt több olyan tervet is, amelyekkel csökkenteni akarják az állam kiadásait, és bejelentette azt is, hogy még az idén új közbeszerzési törvényt fogadnak el, és új közmunkarendszert hoznak létre.

A tervek szerint új rokkanttá nyilvánítási rendszert vezet be a kormány, és felülvizsgálja a korábbi rokkanttá nyilvánításokat. Év végéig Navracsics szerint megalkotják azokat az új szabályokat, amelyekre az "új nyugdíjrendszer" létrehozása érdekében van szükség. A cél, hogy mindenki a nyugdíjkorhátár eléréséig dolgozzon. A tervek szerint megszüntetnek egy sor kedvezményt, amely jelenleg többek között a rendőröknek jelent előnyt. (A kormány reformcsomagjáról itt olvashat részletesen.)