Március 25-én kezdődik a romagyilkossággal vádolt négy férfi pere

Vágólapra másolva!
Kitűzte a bíróság a négy romagyilkossággal vádolt férfi perének tárgyalását. Az első ülés március 25-én lesz, a per előreláthatólag július 13-ig tart.
Vágólapra másolva!

Március 25-én kezdődik a romagyilkosságokkal vádolt, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő négy férfi büntetőpere a Pest Megyei Bíróságon - közölte a bíróság.

Az öttagú bírói tanács Miszori László bíró vezetésével tárgyalja a hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozatot. K. Árpád Sándort és társait előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Pest Megyei Főügyészség.

Az ügyet folyamatosan tárgyalja a bíróság, július 13-ig összesen 34 tárgyalási napot tűzött ki. Kende Katalin bírósági szóvivő korábban elmondta: A Pest Megyei Bíróság budapesti, Thököly úti épületében zajlik majd a tárgyalássorozat.

A Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves apa és 5 éves kisfia vesztette életét.

A négy gyanúsított kilenc helyszínen támadott meg romákat, összesen 78 lövést adtak le, hét helyszínen, összesen tizenegy Molotov-koktélt hajítottak el. A bűncselekmények során a hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek. A nyomozók szerint összesen 55 ember testi épségét veszélyeztették a gyanúsítottak.

A támadássorozattal gyanúsítható, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő négy férfit: K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt 2009. augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogták el. Az [origo] korábbi portréja szerint K. Árpádot úgy jellemezték ismerői, mint akinek alig lehetett érteni a szavát, nem kötekedett soha, és nem hangoztatott szélsőséges nézeteket.

A bírósághoz benyújtott vádirat szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott 2007 végén, 2008 elején arra az elhatározásra jutott, hogy "mivel az igazságszolgáltatás nem megfelelően látja el feladatát a romák által elkövetett bűnesetek kapcsán", saját kezébe veszi a "rendcsinálást": fegyveres támadásokat hajtanak végre romák lakta házak ellen, hogy félelmet keltsenek az ott élőkben, illetve felhívják a figyelmet a fenti "problémára".

Mivel a végrehajtáshoz fegyverük és fegyvertartási engedélyük nem volt, 2008. március 7-én bűncselekménnyel szereztek fegyvereket (erről bővebben itt olvashat). A gyanúsítottakat a legszigorúbb fogva tartási szabályok szerint őrzik a fővárosi és Pest megyei börtönökben.