Békés hellyé vált a "magyarellenes támadásról" elhíresült utca

Vágólapra másolva!
Valaha pokoli hely volt, de már nem annyira durva az ottaniak szerint a budapesti Tavaszmező utca, ahol egy nem jogerős ítélet szerint magyarsága miatt vertek meg egy diákot másfél évvel ezelőtt. Az önkormányzat azóta sétálóutcát épített a tetthelyből, de az a romos ház még mindig áll, amely a támadás több vádlottjának otthona. Csütörtökön nem jogerősen börtönre ítélték őket a diák elleni támadás miatt, az otthon maradtak azonban vitatják az ítéletet, és azt mondják, hogy őket is szokták zaklatni.
Vágólapra másolva!

"Az előző szemeszterben még pokol volt ez az utca, de most már jó" - mondta az [origo]-nak egy diák a Budapesti Műszaki Főiskola Tavaszmező utcai kampusza előtt. A nagykörúttól csak pár sarokra lévő utca 2009 szeptemberében került a figyelem középpontjába, amikor többen megvertek egy főiskolás fiatalt a campus előtt.

A tetteseket a kiérkező rendőrök elkapták, és közösség tagja elleni erőszak miatt indítottak ellenük eljárást, a rendőrség szerint ugyanis azért verték meg a fiatalt, mert az magyar volt. A Pesti Központi Bíróság csütörtökön kihirdette az elsőfokú ítéletet, és összesen harminc év börtönbüntetésre ítélte a hét fiatal vádlottat.

"Te buzi magyar! Mit képzelsz magadról, hogy mersz bejönni az én utcámba!?" - idézte szóbeli indoklásában a bíró az egyik szemtanú vallomására hivatkozva, hogy mit kiabáltak a vádlottak a sértettnek. A bíróság megállapította, hogy a vallomások szerint "egyértelműen romák és magyarok álltak szemben egymással" és "a sértettet azért bántalmazták, mert magyar". Az ítélet kihirdetésekor az MTI beszámolója szerint elhangzott az is, hogy a hét vádlott közül hat roma származású, egyikük viszont a korábbi tárgyaláson magát nem romának vallotta.

A megvert diák nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az [origo] nem sokkal a támadás után már járt a helyszínen, akkor többen azt mondták, hogy nem szeretik a környéket, mert sötétedés után nem jó az utcán járni, és még napközben is vannak olyanok, akik beszólogatnak nekik. Közel másfél évvel az eset után azonban az ottaniak már nem ennyire borúlátóak.

"Kevesebb embert ütnek le"

"Nem durva környék", "most béke van" - mondták az [origo]-nak azok a diákok, akik a főiskola épülete előtt álldogáltak. Többek szerint is abba az épületbe menekült másfél éve a megtámadott diák. Oda már nem mentek utána a támadók, és végül az épület előtt kapták el őket a kiérkező rendőrök. Az épület előterében lévő faliújságra csütörtökön szögeztek ki egy az ítélethirdetésről szóló újságcikket. A gondnok szerint eddig nem igazán volt szó az esetről, de most ismét beszélnek róla. "Kicsivel nyugalmasabb most a környék, kevesebb embert ütnek le" - mondta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Felújították az utcát

"Ez az egy eset volt, más semmi" - mondta egy diák az utca elején található boltban. Egy másik diák szerint azért lehet békésebb most az utca, mert lekövezték. A Tavaszmező utcát 2010-ben újíttatta fel a józsefvárosi önkormányzat. Az önkormányzat honlapja szerint 193 millió forintot költöttek rá, a 3000 négyzetméteres területnek több mint a fele lett sétálóutca, padokat raktak ki, és fákat ültettek.

"Azt hiszi, anyucit elviszik"

A főiskola modern kollégiumával szemben azonban még mindig ott áll az a romos épület, amelyben az ügy több vádlottja is lakik. "Négy embert vittek el a családból, én maradtam meg a férjem tizenkét gyerekkel" - mondta az [origo]-nak a házban lakó Kardos Éva, akinek több családtagját is elítélték az ügyben. A lakásuk ablaka közvetlenül az utcára nyílik, állítják, hogy a diákok többször is műanyaggolyós pisztollyal szokták lőni. Az otthonlévők közül többen is azt mondták, hogy a diákok állandóan zajt csapnak, és már többször is felkiabáltak, és sértegették őket. Tartós konfliktusra utal, hogy kollégium egyik dolgozója viszont azt állította, hogy a romos házban lakó családdal vannak problémák, szerinte főleg a gyerekek szoktak rendetlenkedni az utcán.

"Elfogult volt a bíró, mi nem vagyunk rasszisták" - mondta a büntetőügyről Kardos, és hozzátette, hogy több nem roma tagja is van a családnak, és egyébként is "mindenki személyi igazolványában az van, hogy magyar". Ottjártunkkor több gyerek is volt a lakásban, egyikük kétszer is azt mondta Kardosnak, miután kijött a szomszéd szobából, hogy "azt hiszi, anyucit elviszik".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A kislány éppen az elítélt apja fényképét mutatja

A bíróság szerint kiemelkedő társadalmi veszélyességű bűncselekményt követett el a hét vádlott, és az eljárásban más, kisebb súlyú, vagyon elleni bűncselekményekben is bűnösnek mondta ki őket a bíróság. A tárgyaláson a vád szerint a diákot szidalmazó vádlott azt mondta, nem szidta a fiú magyarságát, "szitkozódás volt, de magyarozás nem volt", mert "az én szememben minden ember ugyanolyan". Egy másik vádlott azzal védekezett, hogy ő maga is magyar, ezért nem szidhatta a magyarokat. A vádlottak szerint azzal kezdődött a dulakodás, hogy a főiskolás fiú megrúgta egyiküket.

A hét vádlott közül egy hat év börtönt, egy öt és felet, kettő négy és felet, egy vádlott négyet, egy két év nyolc hónapot, egy fiatalkorú pedig két és fél év javító-nevelő intézetben letöltendő büntetést kapott. A védelem azonban felmentésért, enyhítésért fellebbezett, így másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd a per. Korábban is indítottak már eljárást közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt, például a sajóbábonyi romák perében (erről részletesebben itt olvashat), illetve egy miskolci esetnél is ezzel vádolták az elkövetőket.