Hétfőn sem kapnak ebédet tizennyolc Pest megyei iskolában

Vágólapra másolva!
Az iskolákat ellátó HunGast Kft. ügyvezetője szerint még nem kaptak garanciát arra, hogy a megyei önkormányzat kifizeti a 154 millió forintos tartozását.
Vágólapra másolva!

Hétfőn még biztosan nem főznek abban a tizennyolc Pest megyei középiskolában, ahol a közétkeztetést ellátó cég a megye jelentős tartozása miatt a múlt csütörtökön felfüggesztette a menzák működését.

Kérfalusi Attila, a HunGast Kft. ügyvezetője hétfő délelőtt az mondta: mivel a folyamatos egyeztetések ellenére sem kaptak eddig garanciát arra, hogy pár napon belül hozzájutnak a januári étkeztetés ellenértékéül szolgáló 154 millió forinthoz, egyelőre zárva tartják az érintett konyhákat.

A cégvezető hozzátette: tudomása van arról, hogy a megyeháza komoly erőfeszítéseket tesz az összeg előteremtésére, így remélhetőleg a legkésőbb kedden vagy szerdán megkaphatja a HunGast a pénzét. A megyeháza szóvivője hétfőn reggel csupán annyit közölt, hogy még tárgyalnak a felek; Ambrus András későbbre ígért bővebb tájékoztatást.

A megyei önkormányzat vezetése korábban elismerte a mulasztást, ugyanakkor arra hivatkozott, hogy a volt kormányzat intézkedései nyomán jelentősen megcsappantak a bevételeik, miközben szaporodó kötelező feladataik miatt nőttek a kiadásaik, s a tágra nyílt "olló" már-már az alapellátások finanszírozását is veszélybe sodorta.

Az étkeztetési stop több mint 2800 diákot érint. Múlt héten az érintett tanulók 80 százaléka kapott ebédet, igaz, többnyire csak hideget. Volt, ahol a gyors "riasztás" nyomán a diákok otthonról vittek magukkal elemózsiát, másutt az igazgatók, tanárok szerezték be az ennivalót, vagy ismerős vállalkozók segítségével ebédeltettek.

Már jelzálog van a Budagyöngye kórházon

Kérfalusi Attila szerint cégének pillanatnyilag 620 millió forinttal tartozik a megye, ebből a korábbról elmaradt 470 milliót - a közösen elhatározott átütemezés szerint - augusztus végéig kellene kifizetni. A HunGast a határidőre történő teljesítés érdekében garanciát kért és kapott: a megyei tulajdonban lévő volt Budagyöngye kórház ingatlanegyüttesére jelzálogot jegyeztettek be (az MTI információi szerint a megyeháza már legalább négyszer kísérelte meg értékesíteni az ingatlanbecslők szerint körülbelül egymilliárdos értékű Budagyöngye kórházat).