Tucatnyi devecseri családnak kell költözni bontások miatt

Vágólapra másolva!
Szerdától kezdődik a vörösiszap-katasztrófában megsérült, és bontásra ítélt házak eldózerolása. Első körben már lakatlan épületeket bontanak le, de később tucatnyi családnak kell kiköltöznie elbontásra ítélt otthonából, akiknek még nem készült el új lakóparki háza. Nekik a Máltai Szeretetszolgálat Ajkán keres albérletet.
Vágólapra másolva!

Az eddigi információk szerint tizenkét devecseri családnak kell ideiglenesen albérletbe költöznie a vörösiszap-katasztrófa következtében károsult házaik elbontása miatt, nekik a Máltai Szeretetszolgálat Ajkán keres albérletet - mondta Adányi László, a segélyszervezet katasztrófavédelmi programjának vezetője. A bontás első ütemét szerdán kezdik meg a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Veszprém megyei kisvárosban, első körben 35, már lakatlan házat dózerolnak el a munkagépek.

Az önkormányzat bontásról szóló rendeletében a Máltai Szeretetszolgálatot bízta meg azzal, hogy az elöntött házaikba visszaköltözött károsultak lakhatási gondjait az új lakópark átadásáig, június 30-ig megoldja.

Adányi László szerint az első ütemben, márciusban lebontásra kerülő ingatlanokat már elhagyták a családok, pontosan még nem tudják, hogy a június 30-ig tartó munkálatok miatt végül hány családnak kell albérletbe költöznie. Úgy tudja, a május 31-ig tartó, későbbi bontási ütemezésben öt olyan család szerepel, amelyeknek majd ideiglenesen költözniük kell, tizenkét továbbinak pedig lebontják a régi házát, de az új otthona még épül a lakóparkban.

A segélyszervezet felajánlja a családoknak az új lakások átadásáig az átmeneti albérlet lehetőségét, de a döntést ők hozzák meg. Mivel Devecserben nincs albérleti lehetőség, a segélyszervezet Ajkán keres megoldást. A döntés azért nehéz, mert a gyerekek Devecserben járnak iskolába, és Ajkáról majd utazni kell a munkába is. A segélyszervezet mozgósította a pszichológusait, mert az embereknek nem lesz könnyű végignézniük egy élet munkájával felépített otthonuk lebontását.

Adányi László szerint a Máltai Szeretetszolgálat segít a használt ingatlanba beruházóknak a felújításban, nekik méltányossági alapon festést és tatarozást végeznek a segélyszervezet szakemberei. "Ezek az emberek nem azért vettek házat, mert ezt előre megtervezték" - fogalmazott a programvezető, hozzátéve, hogy sokuknak arra már nem maradt pénze, hogy a kártalanítás során kapott, használt ingatlant helyreállítsa. Most öt családnál segítenek a renoválásban; van, ahol tetőt kell cserélni, és egy idős, beteg házaspárnak a fürdőszobáját újítják fel.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, mintegy százhúszan pedig kórházba kerültek, több mint 300 ház vált lakhatatlanná. Az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik.