Orbán után Martonyi is Egyiptomba utazik

Vágólapra másolva!
Az utazás célja, hogy Magyarország az Európai Unió soros elnökeként felvegye a kapcsolatot az új egyiptomi kormánnyal.
Vágólapra másolva!

Martonyi János március 8-9. között hivatalos látogatást tesz Kairóban - közölte kedd délben a Külügyminisztérium. A külügyminiszter amellett, hogy egyiptomi ellenzéki politikusokkal találkozik, tárgyal Nabil al-Araby külügyminiszterrel és Fajza Aboul Naga tervezési és nemzetközi együttműködési miniszterrel, valamint az Arab Liga főtitkárával, Amr Múszával.

Az út célja a közlemény szerint az, hogy Martonyi János mint az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Magyarország képviselője a helyszínen tájékozódjon a kialakult helyzetről, és felvegye a kapcsolatot az új egyiptomi kormánnyal. A külügyi tárca szerint Magyarország kész átadni saját demokratikus átalakulásának tapasztalatait is. Martonyi János az egyiptomi tárgyalásairól március 10-én Brüsszelben tájékoztatja az uniós külügyminisztereket.

Orbán Viktor szintén az EU soros elnökségének képviselőjeként utazott február elején Egyptomba. Így ő volt az utolsó európai diplomata, akit Hoszni Mubarak még azelőtt fogadott, hogy kirobbantak volna a leváltását követelő véres zavargások. Az [origo]-nak nyilatkozó források szerint nem lehetett előre látni, hogy mi készül Egyiptomban.