Megkezdődött az Új Magyar Gárda főkapitányának pere

2011.03.08. 13:01

Hatósági rendelkezés elleni izgatással és az egyesülési joggal való visszaéléssel vádolják Kiss Róbertet, az Új Magyar Gárda főkapitányát. Büntetőpere kedden kezdődött meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Az V. és XIII. kerületi ügyészség vádirata szerint Kiss Róbert a feloszlatott Magyar Gárda főkapitányaként a szervezet újjáalakítására és további működtetésére buzdított a társadalmi szervezet megszüntetéséről szóló bírósági döntések ellenére. Az ügyészség szerint a Magyar Gárda további működésének érdekében Kiss Róbert 2009. július 4-ére a Belvárosba, az Erzsébet térre be nem jelentett tüntetést szervezett. A rendezvényen a feloszlatott mozgalom korábbi tagjai és szimpatizánsai, mintegy háromszáz tüntető vett részt. Közülük többen a gárda formaruhájához tartozó fekete nadrágot és fehér inget viselték, majd a fekete mellényt is felvették. A rendőrség feloszlatta a tüntetést.

Az ügyészség szerint Kiss Róbert egy héttel később a Szabadság térre szervezett demonstrációt. Kiss Róbert a július 11-én történteket a Magyar Gárda közfelkiáltással történő újjáalakulásaként jellemezte. Beszédeiben a feloszlatott szervezettel azonos Új Magyar Gárdába történő belépésre buzdított. A vád szerint Kiss Róbert mint az újjáalakult gárda főkapitánya általános jellegű napiparancsokat, valamint egyes konkrét rendezvényekre vonatkozó utasításokat adott. Kiss Róbert 2009. augusztus 22-én avatási ünnepséget tartott Szentendre határában egy magántulajdonú telken, és még azon a napon Kerepesen is avatás volt. Ott Kiss Róbert érdemrendeket osztott, illetve a kitüntetések kísérő oklevelét az Új Magyar Gárda főkapitányaként írta alá. Egy hónappal később Kiskunlacházán is avatási ünnepség volt. Kiss Róbert a jelen lévők előtt azt mondta, hogy "amíg társadalmi igény van rá, lesz Magyar Gárda".

A vádirat azt is rögzíti, hogy a formailag új szervezeti és szolgálati szabályzatban a szervezet nevét "Új Magyar Gárda Mozgalom"-ként rögzítik, hozzátéve, hogy a rövidített név a "Magyar Gárda" lesz. A vádhatóság szerint az újként feltüntetett szabályzat azonban a célokban, szervezeti felépítésben, feladatkörökben a korábbi szabályozással azonos.

Egy másik vádpontban az Új Magyar Gárda két budapesti szakaszparancsnokát vádolják Kiss Róberttel együtt, mert 2009. november 22-én Budapesten a gárdisták alakzatban a XI. kerületben vonultak, és a szakaszparancsnokok az alárendeltségükbe tartozó egységeket vezényszavakkal irányították.

A keddi tárgyaláson Kiss Róbert - akinek védelmét Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője látja el - nem tett vallomást, csak annyit mondott, hogy nem érzi magát bűnösnek. A per tanúmeghallgatásokkal folytatódik. Az ügyben három tárgyalási napot tűzött ki a bíróság, ennek alapján csütörtökön születhet ítélet.

A Magyar Gárda egyesületet és mozgalmat 2009 júliusában jogerősen feloszlatta a Fővárosi Ítélőtábla, határozatát a Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyta 2009 decemberében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK