Szijjártó: Nem jelent pluszköltséget a Magyarország név

Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő cáfolta, hogy költségekkel járna az, hogy a Magyar Köztársaság elnevezés helyett Magyarország szerepel majd az új alkotmányban.
Vágólapra másolva!

Magyarországot mindig is Magyarországnak hívták, ennek megfelelően fog rendelkezni az új alkotmány is, ám ez semmilyen plusz költséggel nem jár - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Az új alkotmányban a Fidesz-KDNP javaslata szerint az ország hivatalos elnevezése Magyarország lesz, nem pedig Magyar Köztársaság.

Szijjártó Péter azokra a híresztelésekre reagálva, miszerint az új elnevezés miatt többmilliárdos költségek merülhetnek fel, azt mondta: Magyarországot mindig is Magyarországnak hívták, és ennek megfelelően fog rendelkezni a következő alkotmány is.

Azokat az okmányokat, pénzérméket és minden egyebet, amin rajta van, hogy Magyar Köztársaság, akkor cserélik le, amikor azok tönkremennek, elhasználódnak - hangsúlyozta a szóvivő. Mint fogalmazott, "semmifajta plusz költséget nem jelent az, hogy Magyarországot Magyarországnak hívják".

Európában csak három másik ország - Románia, Ukrajna és Montenegró - esetében fordul elő, hogy a hivatalos elnevezéséből hiányzik az államforma - erről bővebben itt olvashat.