Szijjártó: Nem jelent pluszköltséget a Magyarország név

2011.03.08. 20:10

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő cáfolta, hogy költségekkel járna az, hogy a Magyar Köztársaság elnevezés helyett Magyarország szerepel majd az új alkotmányban.

Magyarországot mindig is Magyarországnak hívták, ennek megfelelően fog rendelkezni az új alkotmány is, ám ez semmilyen plusz költséggel nem jár - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Az új alkotmányban a Fidesz-KDNP javaslata szerint az ország hivatalos elnevezése Magyarország lesz, nem pedig Magyar Köztársaság.

Szijjártó Péter azokra a híresztelésekre reagálva, miszerint az új elnevezés miatt többmilliárdos költségek merülhetnek fel, azt mondta: Magyarországot mindig is Magyarországnak hívták, és ennek megfelelően fog rendelkezni a következő alkotmány is.

Azokat az okmányokat, pénzérméket és minden egyebet, amin rajta van, hogy Magyar Köztársaság, akkor cserélik le, amikor azok tönkremennek, elhasználódnak - hangsúlyozta a szóvivő. Mint fogalmazott, "semmifajta plusz költséget nem jelent az, hogy Magyarországot Magyarországnak hívják".

Európában csak három másik ország - Románia, Ukrajna és Montenegró - esetében fordul elő, hogy a hivatalos elnevezéséből hiányzik az államforma - erről bővebben itt olvashat.