A szociális intézményekre is kiterjesztik a menzastopot

Vágólapra másolva!
Szombattól a szociális intézményekben sem főz a HunGast, mert nem tudott megegyezni a Pest megyei önkormányzattal a 154 millió forintos tartozás kifizetéséről.
Vágólapra másolva!

Péntek este a szociális intézményekben is bezárja a konyhákat és az étkezőket a Pest megyében közétkeztetési szolgáltatást nyújtó HunGast Kft., mert szerda délelőtt sem sikerült megegyezniük a megyeházával a 154 millió forintos tartozás kifizetéséről - közölte a cég ügyvezetője szerdán.

Kérfalusi Attila tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy az eddigi menzastop alá vont 18 középiskolán túl csaknem ugyanennyi szociális intézményben sem főznek majd. Ez újabb mintegy háromezer embert érint. Az ügyvezető elmondta, hogy ha az önkormányzat legalább 35 millió forintot azonnal átutalt volna a cég számlájára, akkor március 17-éig biztosították volna mindenütt a meleg ételt. Az ajánlott 10 millió forintot azonban elfogadhatatlannak nevezte.

A Pest megyei önkormányzat azt közölte, hogy lesz olyan szociális intézmény, ahol helyből érkező meleg étellel vagy hideg élelem osztásával oldják meg a közétkeztetési patthelyzetet. Ambrus András sajtófőnök szerint "összességében megoldott a közétkeztetés a megyében, de az ellátás nem teljes körű és annak minősége, valamint a tartalma sem felel meg az igényeknek".

Több mint 600 millió az önkormányzat tartozása

A HunGast Kft. a múlt csütörtökön állította le az ebédfőzést 18 Pest megyei középiskolában, miután március 2-áig, a határidő lejártáig nem jutott hozzá a megyei önkormányzattól a januári szolgáltatásért kiszámlázott 154 millió forinthoz. Az étkezési stop 2800 diákot érintett.

Kérfalusi Attila a hét elején úgy nyilatkozott, hogy cégének jelenleg 620 millió forinttal tartozik a megye, ebből a korábbról elmaradt 470 milliót - a közösen elhatározott átütemezés szerint - augusztus végéig kellene kifizetni. A HunGast a határidőre történő teljesítés érdekében garanciát kért és kapott: a megyei tulajdonban lévő volt Budagyöngye kórház ingatlanegyüttesére jelzálogot jegyeztettek be (az MTI információi szerint a megyeháza már legalább négyszer kísérelte meg értékesíteni az ingatlanbecslők szerint körülbelül egymilliárdos értékű Budagyöngye kórházat).