Újabb politikusokat azonosított az szt-tisztek listáján a Heti Válasz

2011.03.10. 10:27

Külügyminisztériumi alkalmazottak, újságírók, valamint egy jelenlegi nagykövet is szerepel abban az összeállításban, amelyet a Heti Válasz csütörtökön jelentetett meg az egykori szigorúan titkos állományú tisztek nevét tartalmazó lista alapján.

A múlt héten tette közzé a Szigoruantitkos.hu internetes portál az eddigi legteljesebb összesítést a Kádár-korszak állambiztonsági szolgálatának szigorúan titkos tisztjeiről. Az szt-tisztek - akik közé tartozott Medgyessy Péter egykori miniszterelnök is - magasan a hétköznapi ügynökök felett álltak a pártállami hierarchiában, belügyi rendfokozatot viseltek, és illetményt is kaptak.

A Heti Válasz csütörtöki számában megjelent írás szerint a több mint hatszáz főt tartalmazó listán megtalálható Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövet, Berecz Marianne, az állami tulajdonú Mehib Zrt. nemrég leköszönt felügyelőbizottsági tagja (az egykori befolyásos MSZMP-politikus, Berecz János lánya), Dömény János, aki Gyurcsány Ferenc kormányzása idején a külügy "minősített iratokat felülvizsgáló" bizottságának volt tagja, és Fekszi Márta korábbi külügyi államtitkár; a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladásával kapcsolatos büntetőeljárás egyik gyanúsítottja.

A hetilap által az összesből kiválasztott, negyven nevet tartalmazó listán megtalálható Szegedi Károly, aki több cikluson keresztül a szolnoki MSZP egyik legmeghatározóbb politikusa volt, Békés Sándor (AC-25, őrnagy), az MTV pécsi stúdiójának vezetője, aki korábban a Kaposvári Egyetem óraadója volt. Szt-tiszt volt az írás szerint Zeley László (E-13, D-55, őrnagy), aki újságíróként dolgozott, ő például a Népszabadságban megjelent, Teller Edének tulajdonított 2003-as levél szerzője.

A tanárok között olvasható Polgár Tibor (D-58, őrnagy) neve, akinek a fedőmunkahelye az MTA Filozófiai Intézete volt. 2003-ban Pozsgay Imrével közösen jelentette meg könyvét A rendszerváltás (k)ára címmel, később a Kodolányi János Főiskola tanáraként dolgozott. A Heti Válasz kiemelte még a 669 nevet tartalmazó listából Horváth Dénes Ivánt (AS-28, főhadnagy), aki hosszú pályafutás után a közelmúltig Szolnok városfejlesztő cégének igazgatósági tagja volt.

A Külügyminisztériumban a múlt péntek óta vizsgálatot folytatnak arról, hogy az interneten közölt lista külügyminisztériumi vonatkozásai megfelelnek-e a valóságnak. A korábbi szt-tisztekkel kapcsolatos vizsgálat még nem zárult le, ezért "minden további lépést a Külügyminisztérium jelenlegi vezetése a vizsgálat eredményének függvényében tesz meg" - olvasható a tárca sajtófőosztályának vezetője, Pataki Eszter által jegyzett közleményben.

A Szigoruantitkos.hu internetes portált a múlt héten indították el, az oldalon a hódmezővásárhelyi Emlékpont Központ vezetésével készült kutatás alapján átfogó tanulmányt közöltek a Kádár-rendszer belügyminisztériumának szigorúan titkos állományú tisztjeiről és azok tevékenységéről. E tisztek hivatásos szolgálati jogviszony alapján, de fedőmunkahelyükön keresztül szolgálták az állampárt érdekeit, és hajtották végre az állambiztonság által számukra meghatározott feladatokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK