Százezer forint bírságot is kaphat, aki beinteget egy börtönbe

börtön, fegyház, büntetésvégrehajtás, SZombathely, börtönpszichológus, fogvatartott, fogvatartás
Vágólapra másolva!
Március 1-jétől életbe lépett az a szabály, amely a börtönök környékének nyugalmát biztosítaná azzal, hogy megtiltja a beintegetést, bekiabálást vagy más jelzési formát. A szabálysértés akár 100 ezer forint helyszíni bírságot is maga után vonhat.
Vágólapra másolva!

A rendőrség szerint 2011. március 1-jétől szabálysértést követ el az, aki a börtönök környékén bekiabálásokkal, integetéssel vagy más módon próbál üzenni a fogvatartottaknak, ugyanis ezzel az új szabállyal bővült a szabálysértésekről szóló kormányrendelet.

A jogszabály szerint az, aki bekiabálással, feliratok vagy fényjelzések használatával, a büntetés-végrehajtási intézetbe bedobált tárgyakkal próbál kapcsolatot teremteni a fogvatartottakkal, és ezzel a fegyintézet környékén lakók nyugalmát zavarja, szabálysértést követ el, és 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható - írta a rendőrség közleménye. Mivel a szabálysértéssel kapcsolatos eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik, a kormányrendeletben meghatározott esetekben akár helyszíni bírság is kiszabható.

Az [origo] januárban közölt riportot a Venyige utcai börtönről, ahol mindennapos az, hogy a családtagok, ismerősök a bentlakókkal különböző hang- és képjelekkel kommunikálnak, ezzel zavarják a környéken élőket. Tudósítónk szerint ottjártakor például olyasmik hangzottak el, hogy "nagyon szeretlek", "ribanc" vagy "megvagyunk".