Visszavonta a Budaházy-ügyben tett terhelő vallomását a per egyik vádlottja

Vágólapra másolva!
Önmagára, társaira és Budaházy Györgyre is terhelő vallomást tett a Budaházy-ügy 11. rendű vádlottja a Fővárosi Bíróságon pénteken, amit délután visszavont. A vádlott a bíróság előtt nem kívánt vallomást tenni, de a bíró által ismertetett nyomozati anyagokból kiderült, hogy az ügyészeknek részletesen beszámolt többek között kormánypártok irodái és politikusok ingatlanjai elleni támadásokról. A vallomás visszavonásáról a vádlott ügyvédje azt mondta, hogy a férfi családja védelmének érdekében tette a korábbi beismerő, másokra is terhelő vallomásait.
Vágólapra másolva!

Önmagára, Budaházy Györgyre és a per többi vádlottjára is terhelő vallomást tett a Budaházy-ügy 11. rendű vádlottja pénteken a Fővárosi Bíróságon, majd délután visszavonta a terhelő vallomását. Ügyvédje szerint védence az előzetes letartóztatásból való kiszabadulása, valamint családja védelme érdekében tette a korábbi beismerő, másokra is terhelő vallomásait, amelyeket most visszavont, és kéri, hogy a bíróság rekessze ki azokat a bizonyítékok köréből.

A 11. rendű vádlott pénteken délelőtt a bíróság előtt nem kívánt vallomást tenni, de a bíró által ismertetett nyomozati iratokból kiderült, hogy korábban az ügyészek előtt részletesen beszámolt több, évekkel ezelőtti, akkori kormánypárti országgyűlési képviselők ingatlanjai, kormánypártok irodái, illetve melegbárok elleni támadásról, továbbá az azokra való felkészülésről. Az ismertetett vallomás szerint Budaházy egy ízben felvetette Fidesz-irodák megtámadását is, de azt a többiek nem támogatták, mire akkor az elsőrendű vádlott annyit mondott: "Akkor azt most még nem."

Az eddig meghallgatott vádlottak, a 11. rendű kivételével tagadták bűnösségüket, és vallomást sem tettek. A vádlottak jobbára középfokú végzettséggel rendelkező huszonévesek, van köztük hentes, gyógyszergyári dolgozó, épületgépész-technikus. Több vádlott is állt már bíróság előtt, és jobbára néhány évvel ezelőtti utcai demonstrációkkal összefüggő cselekmények miatt kaptak enyhe büntetéseket. A tárgyaláson befejeződhet a meghallgatásuk, és a jövő héten már a bizonyítási eljárással folytatódhat Budaházy és 16 társának büntetőpere.

A vád szerint a csoport tagjai Budaházy utasítására 2007 decemberében Hiller István és Kóka János ingatlanjai ellen fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadást hajtottak végre, majd 2008. február 8-ára virradóra hasonló támadást intéztek több településen más országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen. Így akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény parlamenti elfogadását. Később, 2009. április 8-án egy miskolci, egy Szigetváron lakó és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál akartak elhelyezni futball-labdába rejtett pokolgépeket. A bombákat egy időben akarták felrobbantani, ezt azonban a rendőrség megakadályozta.

A vád szerint szintén Budaházy György utasítására követték el a csoport tagjai 2007-ben az SZDSZ XI. kerületi székháza, továbbá az MSZP kispesti és kőbányai székházai elleni Molotov-koktélos támadásokat, és számos hasonló akciót Szilvásy György volt titokminiszter ingatlanja, illetve szórakozóhelyek és jegyirodák ellen. Budaházy utasítására, a vád szerint a csoport négy tagja 2007 decemberében fémrudakkal bántalmazta Csintalan Sándort, a Hír Televízió műsorvezetőjét egy III. kerületi társasház teremgarázsában, mert a sértett a műsorában a mozgalom tagjait huligánoknak, rongálóknak nevezte. Budaházy György emiatt több mint másfél éve előzetes letartóztatásban van. Budaházy a március 2-án kezdődött elsőfokú per tárgyalásán azt mondta, hogy szerinte ötven éve nem volt ehhez hasonló kirakatper.