Kormánypárti morgolódás ellenére is egyre biztosabb a cigitilalom

dohányzás elleni törvény, parlament, dohányzó képviselő, cigi
Vágólapra másolva!
Feltehetőleg átmegy a parlamenti szavazáson a nemdohányzók védelméről szóló törvényjavaslat, amely megtiltaná a dohányzást az összes vendéglátóhelyen, miután az indítvány felpuhítását célzó módosító javaslatokat visszavonta az azokat benyújtó fideszes képviselő. Az egészségügyi bizottság is tett néhány engedményt, megmaradhat például néhány szállodai szivarszoba, és a kocsmák jövő tavaszig haladékot kaphatnak. A dohányzás kitiltását ellenző KDNP-s képviselők azért reménykednek.
Vágólapra másolva!

Jövő szerdán szavaz a parlament a nemdohányzók védelméről szóló törvényről, amely kitiltaná a dohányzást minden étteremből, kávézóból és kocsmából, valamint a munkahelyekről. Ha az ülés kezdetén a képviselők négyötöde megszavazza a házszabálytól való eltérést, akkor a zárószavazás is megtörténhet még szerdán, és ezzel elfogadhatják a Nyugat-Európában már tucatnyi országban bevezetett tilalmat.

A javaslatot február végén 15 fideszes képviselő nyújtotta be képviselői indítvány formájában, ami azt jelenti, hogy részben el lehetett kerülni az egyeztetéseket például a dohánycégek képviselőivel vagy a vendéglátóipari szervezetekkel - amelyek közül több tiltakozott ellene. A kormánypárti képviselők között is akadtak azonban olyanok, akik ellenezték azt, például a KDNP-s Harrach Péter és Rubovszky György (erről bővebben itt olvashat), valamint a fideszes Wittner Mária. A szintén fideszes Kupcsok Lajos pedig olyan módosító javaslatokat nyújtott be, amelyek alaposan felpuhították volna a tervezetet.

Kupcsok három módosítást javasolt, ebből azonban utóbb kettőt visszavont: azt, amelyik alapján a vendéglátósok elkerülhetnék a büntetést, ha a kocsmájukban a tilalom ellenére rágyújt egy vendég, és azt, amely bizonyos keretek között mégis megengedte volna a zárt helyen történő dohányzást a vendéglátóhelyeken. Csak egy javaslata maradt függőben, eszerint a kocsmák bejárata előtt öt méteren belül is ki lehetne jelölni dohányzóhelyeket. Ez utóbbit a kormány és az egészségügyi bizottság is elfogadható enyhítésnek találta.

Kompromisszumos javaslat nyugtathatja a kedélyeket

A fideszes képviselő indítványainak visszavonásával párhuzamosan egyeztetés zajlott a benyújtó képviselők, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az egészségügyi államtitkárság között, amelynek eredménye egy olyan módosító javaslatcsomag lett, amelyet az egészségügyi bizottság nyújtott be, és amelytől azt várják, hogy a szigorú tiltást ellenző képviselőket is sikerül elcsendesíteni. A hatályba léptetés utáni három hónapos türelmi idő például megnyugtathatja a felborzolt kedélyeket - mondta az [origo]-nak Heintz Tamás fideszes politikus, aki a tervezet felelőse a frakción belül, és közben maga is megpróbál leszokni a dohányzásról.

Az egészségügyi bizottság által benyújtott javaslatcsomag több kisebb engedményt is tesz: az idén nyár helyett 2012. január elsejére tolja a hatálybalépést, és azután még három hónap türelmi időt is biztosít; lehetővé teszi a már most meglévő - többnyire felső kategóriás szállodákban működő - szivarszobák továbbműködését; megengedi a dohányzást kerthelyiségekben; a pszichiátriai intézetek mellett börtönökben is lehetővé teszi a dohányzóhelyek kijelölését; megtiltja a dohányzást kisgyerekek, betegek, kismamák közelében, különösen az autókban, de inkább csak figyelemfelhívásként, szankciót ugyanis nem rendel hozzá.

Heintz kérdésünkre azt mondta, nem érzékel komolyabb ellenállást a Fidesz-frakcióban, de a jövő szerdai frakcióülésen még szóba kerül a téma. Horváth Zsolt, a Fidesz egészségpolitikusa, a törvényjavaslat egyik benyújtója is azt mondta, nincs benne drukk a szerdai szavazás előtt, "őszintén bízik" a javaslat sikerében, azért is, mert jelenleg nincs olyan módosító javaslat a parlament előtt, amelyik igazán felpuhítaná a tervezetet. (A kormánypárti Kupcsok Lajos visszavonta az erről szóló javaslatait, úgyhogy jelenleg a szigor enyhítését célzó módosító javaslatnak csak azok tekinthetők, amelyeket MSZP-s képviselők nyújtottak be.)

"A képviselőtársaimnak is mondtam már, ha felpuhítjuk azt a részt, amelyik a zárt térben megtiltja a dohányzást, akkor az egészet nem kell csinálni" - fogalmazott. Szerinte a teljes tiltás azért lényeges, mert csak akkor van "egészségnyereség", ami külföldön is a bevezetés utáni fél évben jelentkezett, amikor több országban tíz-tizennégy százalékkal csökkent a szívinfarktusok száma. Ha ez Magyarországon is így történne, az szerinte 12 milliárd forintos megtakarítást jelentene az egészségügyben. (Itt bővebben olvashat arról, hogyan fogadták a cigitilalmat külföldön.)

Az LMP és az MSZP támogatja, a KDNP és a Jobbik csak részben

A javaslatot nyíltan ellenző képviselők még bíznak abban, hogy a szigorú szabályozás nem megy át a parlamenten. Rubovszky György (KDNP) például azt mondta az [origo]-nak, úgy érzi, van lényeges támogatottsága az enyhítésnek. Hozzátette, ő gondolkodás nélkül meg fogja szavazni az ezt célzó módosító indítványokat, még akkor is, ha azt szocialisták nyújtották be, ez ugyanis nem pártfrakciók kérdése.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője már korábban közölte, hogy nem fogja megszavazni a javaslatot, mert fanatikus megoldásnak tartja azt, ami szerinte megalázó helyzetbe kényszeríti a dohányzó embereket. Az [origo]-nak pénteken is azt mondta, hogy továbbra sem támogatja az indítványt. Hozzátette, hogy "kapott olyan jelzéseket", amelyek szerint "józanabb", kompromisszumos megoldás fog születni. "Szerdán lehet változás" - jelentette ki. A KDNP Harrach szerint nem a frakciófegyelem alapján szavaz majd, hanem lelkiismereti döntést hoz. Az egészségügyi bizottságban is vannak KDNP-s tagok, akik szintén jegyzik a módosító javaslatcsomagot, de állítása szerint az ő véleményét is sokan osztják a frakción belül.

Az ellenzéki pártok egy része esetében még nem született végleges frakciódöntés, de a nagy kormánypárthoz hasonlóan feltehetőleg nagyobb részben ott is támogatást élvez a szigorú tiltás. Az MSZP például az [origo] kérdésére közölte, hogy a párt alapvetően egyetért a javaslat elveivel, ezért - bár a szabályozás egyes részleteivel nem feltétlenül tudnak azonosulni - feltehetőleg megszavazzák azt. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta, képviselőik támogatni fogják a dohányzás kitiltását a vendéglátóhelyekről. Szávay István, a parlamentben a javaslat ellenében felszólaló jobbikos képviselő azt mondta, a Jobbik-frakcióban még nincs közös álláspont, és valószínűleg nem is lesz. A frakcióvezetés elutasítja a tervezetet, és a képviselők "jelentős része" is, de Szávay nem akarta megbecsülni, hogy ez a frakció mekkora részét jelenti.

Sokat elárul majd a reggeli előszavazás

Heintz Tamás szerint két dolog jöhet közbe szerdán, a parlamenti szavazás előtt: ha valaki koherenciazavarra hivatkozva nyújt be valamilyen módosító indítványt, illetve ha a szerdai elfogadáshoz szükséges házszabálytól eltérést az ülés kezdetén nem szavazza meg a képviselők négyötöde. (Ez utóbbi ahhoz kell, hogy a javaslatba még aznap beépíthessék például az egészségügyi bizottság módosító javaslatcsomagját, és így sor kerülhessen a zárószavazásra is.) Heintz azt mondta, annak van esélye, hogy a négyötödös többséget nem sikerül megszerezni szerdán, így esetleg csúszhat a törvény elfogadása. Horváth Zsolt szerint a dohányzás kitiltásának valós parlamenti támogatottságáról sokat elárul majd ez a négyötödös voksolás.

A négyötödös többséghez 386 képviselőből 309 igen szavazatára van szükség. Egyelőre nem világos, hogy a KDNP-s képviselők hogyan döntenek majd erről, és a Fidesz álláspontja sem egyértelműen tisztázott, mivel szerda reggel még a frakcióülésen lesz szó a kérdésről. Az LMP Schiffer szerint valószínűleg megszavazza majd a házszabálytól eltérést is, az MSZP viszont várhatóan nem szavazza meg azt.