Már nyolcszázezren küldték vissza az alkotmányozási kérdőívet

Vágólapra másolva!
Tizenkét kérdésből álló kérdőívet küldött ki a kormányzat, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket az alaptörvényről. Eddig nyolcszázezren juttatták el a válaszukat.
Vágólapra másolva!

Az új alkotmány előkészítésével kapcsolatos nemzeti konzultációt vezető Szájer József szerint a visszaküldött kérdőívek száma mutatja, hogy az állampolgárok az alkotmányozás ügyét fontosnak tartják és magukénak érzik. A fideszes politikus ezt azután mondta, hogy Szili Katalin független képviselővel megnézte az alkotmányozási kérdőívek feldolgozását a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában. Szájer József közölte, hogy már nyolcszázezernél többen küldték vissza a kérdőívet.

Bár a kérdőívek feldolgozása még tart, a kormánypártok már tárgyaltak az alkotmánytervezetről, szerdán hozták nyilvánosságra a javaslatukat. Erről részletesen itt olvashat. Az még kérdéses, hogyan tudják beépíteni az új alaptörvénybe a beérkezett véleményeket.

A közigazgatási hivatal vezetője szerint 90 forintba kerül egy állampolgár megkérdezése az új alkotmánnyal kapcsolatban.

Szájer József február 4-én jelentette be, hogy az általa irányított nemzeti konzultációs testületben Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke, Csák János, Magyarország londoni nagykövete, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Szili Katalin volt házelnök, korábban szocialista, most független képviselő kapott helyet.

Szájer József akkor közölte azt is, hogy kérdőívet kap minden választásra jogosult állampolgár, amelyen keresztül elmondhatja véleményét az új alaptörvényről. A nemzeti konzultációval kapcsoaltos logisztikai feladatokat Papp Károly rendőrdandártábornok koordinálja miniszteri biztosként.