Legalább 7755 hajléktalan volt Budapesten februárban

Vágólapra másolva!
A Menhely Alapítvány felmérése szerint februárban legalább 7755 olyan ember volt Budapesten, akinek nincs otthona. A kérdőíves adatfelvétel önkéntes, nem minden ellátó szervezet és nem minden hajléktalan vett részt benne. A most közölt adat előzetes, végeredmény májusra várható.
Vágólapra másolva!

Idén február 3-án is "pillantfelvételt" készített a fővárosi hajléktalanokról a Menhely Alapítvány. Tájékoztatásuk szerint ezen az éjszakán legalább 7755 embernek nem volt otthona a fővárosban.

Budapesten a szociális munkások 1150 olyan emberrel vettek fel adatlapot, akik közterületen élnek. 2011. február 3-án Budapesten, éjjeli menedékhelyen 2044 hajléktalan ember aludt, átmeneti szálláson 2774-en, időszakos szállásokon 500, a családok átmeneti otthonainak ágyain pedig 1287 ember töltötte az éjszakát. Budapesten 6605 ember tudta aznap éjszakáját valamilyen szálláson tölteni.

Nem történt jelentős változás az utcán, illetve a szállón élő hajléktalan emberek számának tekintetében az elmúlt évekhez képest. Vidéken és Budapesten is csökkent a válaszadók száma. Egyes vidéki városokban kiemelkedően magas a hajléktalan emberek száma. Hét nagyobb városban az idén is többen alszanak közterületen, mint ahányan szállókon találnak menedéket, így van ez Debrecenben, Kecskeméten, Pécset, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon és Veszprémben. A hajléktalan emberek 60 százaléka vidéki városokban él, míg 40 százaléka a fővárosban.

A kérdőíves adatfelvétel önkéntes volt, abban nem minden ellátó szervezet és nem minden hajléktalan ember vett részt. Azokra a hajléktalanokra terjedt ki a kérdezés, akik a szállókkal, vagy az utcán dolgozó szociális munkásokkal kapcsolatban vannak. Az adatfeldolgozás végleges eredménye 2011 májusában várható.