Szájer szerint az EP lejáratta magát a médiatörvény elmarasztalása ügyében

Vágólapra másolva!
Egy magyar és egy máltai néppárti európai parlamenti képviselő is bírálta az Európai Parlamentet a magyar médiatörvényt érintő csütörtöki határozata miatt. Szájer József "utánlövésnek" nevezte a döntést, míg Simon Busuttil szerint értelmetlen és politikai célokat szolgál a határozat.
Vágólapra másolva!

Az EP csütörtökön a magyar médiatörvényt kifogásoló határozatot szavazott meg: a szocialista, a liberális, a zöldpárti és a radikális baloldali frakció közös indítványára 316-an voksoltak igennel, 264-en nemmel, 33-an pedig tartózkodtak Strasbourgban.

A fideszes Szájer József strasbourgi keltezésű blogbejegyzésében azt írta, hogy az Európai Parlament lejáratta magát a magyar médiatörvényt érintő csütörtöki határozatával. Az Európai Néppárt-Európai Demokraták Frakció alelnöke szerint már meghaladta az idő azt, amit az európai baloldal pártjai mondanak, mivel a magyar Országgyűlés hétfőn elfogadta azokat a módosításokat, amelyekről megállapodott az Európai Bizottsággal. A magyar politikus ezért "utánlövésnek" nevezte az EP-döntést.

Álláspontja szerint a médiatörvény ügyében alapos és részrehajlás nélküli vizsgálatot csak az Európai Bizottság folytatott le, sem az Európa Tanács, sem az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nem vizsgálódott, csak "sajtódeklarációkat" adtak ki. Szájer József kiemelte, hogy az EP határozatának nincs jogkövetkezménye.

Simon Busuttil, az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának néppárti koordinátora azt mondta, hogy az elfogadott dokumentum figyelmen kívül hagyja, hogy a magyar kormány az Európai Bizottság ajánlásai szerint járt el, és hogy a magyar médiatörvény teljes mértékben összhangban van az uniós jogszabályokkal, beleértve az Alapvető Jogok Chartáját. Hozzátette, hogy a médiatörvényt elítélő határozat megalapozatlan, értelmetlen, és kizárólag politikai célokat szolgál.