Volt szt-tiszteket bocsát el a Külügyminisztérium

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított a Külügyminisztérium, miután nyilvánosságra került több korábbi szigorúan titkos tiszt neve. Ennek eredményeként hét ember munkaviszonyát szünteti meg a tárca.
Vágólapra másolva!

A Külügyminisztérium munkatársait érintő vizsgálat azokra korlátozódott, akik már a rendszerváltás előtt is a minisztérium állományában voltak. Hét egykori szigorúan titkos (szt) tisztet sikerült azonosítaniuk, a tárca vezetése úgy döntött, hogy mindannyiuk munkaviszonyát megszünteti.

A Külügyminisztérium nem közölte a neveket. A Heti Válasz című hetilapban az olvasható, hogy az szt-tisztek között volt Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövet, korábban a Külügyminisztérium személyzeti főnöke, és Dömény János, aki az előző kormány idején a szaktárca "minősített iratokat felülvizsgáló" bizottságának tagja volt.

A lista nyilvánosságra kerülése után lemondott posztjáról Bérczes Róbert, a Budapesti Ügyvédi Kamara alelnöke.

Március elsején tették közzé az eddigi legteljesebb összesítést a Kádár-korszak állambiztonsági szolgálatának szigorúan titkos tisztjeiről. A kutatók által folyamatosan frissített honlapon összesen 668 szt tiszt személyi adatlapja található meg, alfabetikus sorrendben. A Szigoruantitkos.hu honlapot történészek állították össze a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeum támogatásával. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja.