Kósa szerint a családi szavazati jog bevezetését mások is követhetik

Vágólapra másolva!
A Fidesz alelnöke szerint Németországban már korábban felmerült a családi szavazati jog bevezetése, de a jövőben más országok is követhetik a példánkat - írja a szombati Magyar Hírlap. A terv szerint a pluszszavazatot az anyák kapnák, akik egy egyéni képviselőre és egy listára szavazhatnának pluszban.
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerint a családi szavazati jog bevezetése Magyarországon olyan újítás lehet, amelyet más országok is követhetnek - írja szombaton a Magyar Hírlap. Kósa szerint a mintegy tízmilliós lélekszámú Magyarországon jelenleg csak 8 millió embernek van választójoga, így kétmillióan még a törvényes képviselőjükön keresztül sem tudnak beleszólni az ország irányításába.

A Fidesz alelnöke szerint ugyanakkor a családi szavazati jog bevezetésével elejét lehetne venni annak, hogy a jövőnkről túlnyomó részben az idősebb generációk döntsenek, miközben a legnagyobb terhet a középgenerációk cipelik a hátukon. Azt hangoztatta, hogy ezzel a lépéssel a fiatalabb családos rétegeket szeretnék politikailag motiváltabbá tenni. Kósa elmondta, Németországban is felmerült a családi szavazati jog bevezetése. Közölte, biztos abban, hogy előbb-utóbb több állam is követni fogja a példánkat.

Jelezte azt is, hogy a bevezetendő jog valójában két szavazatot jelentene a gyakorlatban: egy listára és egy egyéni képviselőre adható voksot. A jogot e két szavazathoz pedig az anyák kapnák meg, függetlenül attól, hány kiskorú gyermekük van.

Egy hónappal ezelőtt a Fidesz-frakcióban még nem volt egyetértés a családi szavazati jog kapcsán, a tervezett módosítással kapcsolatos akkori reakciókat itt olvashatja. A héten döntött arról a párt, hogy bekerüljön az alkotmánytervezetbe a gyerekek után járó szavazat.