Ungváry: Kapcsolatba hozható Schmitt-tel az szt-tiszti adatbázis

Vágólapra másolva!
Ungváry Krisztián szerint Schmitt Pál jelenlegi köztársasági elnöknek az Astoria egykori igazgató-helyetteseként tudnia kellett arról, hogy "mit művelnek az állambiztonság emberei munkahelyén." Ungváry a Kádár-korszak állambiztonsági szerveinél "szigorúan titkos" minősítéssel dolgozó, úgynevezett szt-tisztek adatait közzétevő történészek egyike; írása a Hvg.hu internetes oldalon jelent meg.
Vágólapra másolva!

Schmitt 1976 és 1981 között dolgozott a korszak egyik reprezentatív szállodájának számító Astoriában, ahol Ungváry szerint "a szobakiosztásért is felelt". Ennek azért lehet jelentősége, mert - mint Ungváry ugyancsak felhívja rá a figyelmet - "az Astoria szálló betechnikázott objektum volt, amelyet az állambiztonság előszeretettel használt célszemélyeivel szemben", vagyis a szállodában "álcázott hang- és feltehetően képrögzítő berendezések is működtek".

A most nyilvánosságra került adatok szerint Schmitt-tel egy időben legalább két szt-tiszt működött a szállodában. Ungváry úgy véli, "életszerűtlen feltételezés volna, ha azt gondolnánk, Schmittnek fogalma sem volt arról, mit művelnek az állambiztonság emberei munkahelyén, ahol ezek szerint nemcsak technika, hanem többfős rezidentúra is működött. Ez már csak azért is lehetetlen, mert az akciók egy részéhez neki kellett a feltételeket biztosítania."

A történész felhívja a figyelmet arra, hogy ez "természetesen nem azt jelenti, hogy ő is szt-tiszt lett volna, de azt biztosan, hogy az állambiztonság munkahelyi jelenléte nem maradhatott előtte teljes titokban." Ungváry arról is ír a cikkében, hogy "SZT-tiszt és SZT-tiszt között a diktatúra fenntartásának szempontjából akkora különbségek állapíthatóak meg, mint pl. egy iskolai KISZ-titkár és egy országos pártfunkcionárius között". Ungváry Krisztián írását Schmitt Pál és az szt-tisztek kapcsolatáról itt olvashatja.