Kövér: Ne szavazzanak listára a határon túliak

Vágólapra másolva!
Saját képviselők delegálásával biztosítaná a határon túli magyarok választójogát Kövér László házelnök. A fideszes politikus szerint, ha a külföldön élő, állampolgárságot szerzett magyaroknak megengednék, hogy pártlistára szavazzanak, az a vád érhetné a Fideszt, hogy befolyásolni akarja velük a belpolitikát. A politikus reagált a Fidesz alkotmánytervezetében szereplő, a kisebbségek képviseletének szűkítésével kapcsolatos ombudsmani bírálatra is.
Vágólapra másolva!

"A két alternatíva közül, miszerint vagy csak pártlistára adhassanak le voksot azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs állandó magyarországi lakcímük, vagy saját képviselőket delegáljanak, nekem az utóbbi a szimpatikusabb" - mondta a határon túli magyarok választójogával kapcsolatban a Duna Televízió Heti Hírmondó című vasárnapi műsorában Kövér László házelnök.

Az országgyűlés elnöke szerint ezzel a módszerrel nem "engednék be" a magyar belpolitikába a nem magyarországi lakhellyel rendelkező külhoni magyarokat. "Mind a két elképzelés mellett és ellen vannak komoly érvek, de az első, a listás szavazásról szóló verzió azt a látszatot keltené, mintha a kormányoldalnak az lenne a fontos, hogy a magyar belpolitikát a határon túl élő magyarok szavazataival döntsék el. Meg is vádolják ezzel a Fideszt a baloldalról"- tette hozzá.

A saját képviselős elképzelésben a politikusnak állítása szerint az a szimpatikus, hogy a közösségek a maguk sajátos képviseletét tudnák megteremteni a magyar parlamentben.

A házelnök hangsúlyozta, a magyarországi kisebbségeknek is lesz parlamenti képviseletük. Mint mondta: a határon kívül és belül élő kisebbségek parlamenti képviseletének estében is az unióban, vagy a szomszédos országokban már alkalmazott modellt vesznek majd alapul.

A házelnök reagált Kállai Ernő pénteki nyilatkozatára is, amelyben a kisebbségi ombudsman "pofátlanságnak" nevezte, hogy az új alaptörvényből a jogalkotók kihagynák az elmúlt két évtizedben már megszerzett kisebbségi jogokat; ha ez megtörténik, akkor szerinte a kormányzat kisebbségi és nemzetpolitikája hiteltelenné válhat.

Kövér László azt mondta: nem szívesen használná a biztosra azt a megfogalmazást, amelyet ő "meg merészelt magának engedni". Annyit üzenne neki, hogy Kállai Ernő az Országgyűlés biztosa, kéretik "kellő tisztelettel" viselkedni.

Szerinte az új alkotmányból nem következik leértékelés. Arról van szó - fűzte hozzá -, hogy egy hivatalba rendezik a tevékenységeket, egy biztos lesz, és lesznek helyettesei, köztük Kállai Ernő, aki továbbra is foglalkozhat a területével, amíg hivatali ideje tart.

A politikus állítása szerint az új alkotmány egyes kérdéseiről még nem döntöttek, de azt mondta: azokról a kormánypárti frakciókon belül is lesznek viták.