Szálasi-oszlopot emeltek Mezőkövesden

Vágólapra másolva!
A második világháború hungarista miniszterelnökének, Szálasi Ferencnek emeltek emlékoszlopot Mezőkövesden. A rendőrség a tiltott önkényuralmi jelkép használatának gyanúja miatt vizsgálódik.
Vágólapra másolva!

Szálasi-emlékoszlopot avattak a Borsod megyei Mezőkövesden, egy magántulajdonban lévő ingatlanon. Az MTI információja szerint a háborús bűnökért elítélt és kivégzett Szálasi Ferenc emlékművét szombaton avatták fel, amelyről a rendőrségnek azt kell kiderítenie, megvalósult-e a tiltott önkényuralmi jelkép használata, illetve annak minősített esete.

A magánterületen felállított emlékoszlop avatása a rendőrségnek is tudomására jutott - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Közlése szerint a mezőkövesdi rendőrkapitányság azt vizsgálja, hogy a büntető törvénykönyvben (Btk.) foglalt önkényuralmi jelképek használata bűncselekményét megvalósították-e, és fennáll-e nagy nyilvánosság előtti propagálása, valamint közszemlére tétele.

Mint mondta, az önkényuralmi jelkép használata a Btk. szerint vétség, pénzbüntetéssel sújtható, 75 ezer és 108 millió forint közötti pénzbüntetést szabhat ki a bíróság.

Szálasi Ferenc a német megszállás alatt 1944 novemberétől vezette a nemzetiszocialista Németországgal együttműködő magyar kormányt, majd elfogása után halálra ítélték, s 1946 márciusában kivégezték.