A paksi atomerőmű felülvizsgálatát kéri az LMP

Vágólapra másolva!
Független szakértőkkel vizsgáltatná meg a paksi atomerőművet az LMP. A párt a japán földrengés után az ázsiai ország atomerőműveiben történtek miatt sürgeti a nyílt vizsgálatot.
Vágólapra másolva!

Az LMP ragaszkodik ahhoz, hogy független szakértői megfigyelés alatt vizsgálják felül a paksi atomerőmű blokkjait, és hozzák nyilvánosságra az eredményeket. A japán tragédia ismét rávilágított arra, hogy az atomenergia használata elsősorban biztonsági, és csak másodsorban gazdaságossági, energiapolitikai kérdés - figyelmeztet a párt, amely szerint meg kell tudni, hogy jelenleg milyen műszaki, biztonsági állapotban vannak a paksi reaktorok, szabad-e és lehetséges-e mindegyik reaktor élettartamát meghosszabbítani.

Az LMP ragaszkodik ahhoz is - folytatják -, hogy a paksi atomerőmű jövőjét érintő döntéshozatal átlátható és megalapozott legyen, a kormányzat pedig készíttesse el és hozza nyilvánosságra az erőmű élettartam-hosszabbításának vagy esetleges bővítésének szükségességét megalapozó környezeti, műszaki és gazdaságossági hatástanulmányokat, továbbá vállalja azok nyílt megvitatását.

A párt álláspontja szerint Magyarországon nemcsak a döntésben való részvétel, hanem annak alapja, a megfelelő tájékoztatás is sorozatosan csorbát szenved, ugyanis sem a paksi erőmű élettartam-hosszabbítása, sem tervezett bővítése, sem pedig a 2003-as üzemzavar kapcsán nem teljesülnek a nyilvánosság és az átláthatóság követelményei.

A földrengésben megsérült japán atomerőművekben történtek felhívják a figyelmet az atomenergia egyik legfontosabb jellegzetességére: bár a baleset bekövetkeztének valószínűsége általában kicsi, a problémák jelentkezésekor példátlanul nagy kockázatokkal kell számolni - írta közleményében az LMP. A Japánban pénteken bekövetkezett rendkívüli erejű földrengés fontos infrastruktúrák lerombolása mellett három japán atomerőmű-telephelyet is komolyan érintett. A japán kormány tájékoztatása szerint kedden is történt két robbanás a Fukusima-1 atomerőmű egy-egy reaktorában.