Két hét után távoznak a Magyar Gárdához és a Jobbikhoz köthető Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai Gyöngyöspatáról, ahol a cigányok körüli konfliktus miatt az utóbbi hetekben feszültté vált a helyzet. A szervezet tagjai egyúttal közölték: ha bárkinek baja esik, visszatérnek.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a szerdai falugyűlés után elhagyja a települést - mondta az [origo]-nak a Gyönyöspatán két hete megjelent szervezet több tagja. Hozzátették: a szerdai falugyűlést biztosítani akarták, ezért vártak eddig a távozással.

A falugyűlésen az is kiderült, hogy az egyesület megalapította a gyöngyöspatai szervezetét, amelybe már harminc helyi lakos jelentkezett. A szervezet tájékoztatása szerint a következő időszakban ők fogják ellátni a polgárőrség feladatait. "Ha bárkinek a haja szála meggörbül, azonnal visszajövünk" - mondta az egyesület egyik tagja az [origo]-nak. 

A Jobbikhoz és a betiltott Magyar Gárdához több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több tucatnyi tagja március 1-je óta járőrözik a településen, mert szerintük a cigányok rettegésben tartják a lakosságot, rendszeresek a lopások és a támadások, az idősek már otthonukban is félnek. A másfél héttel ezelőtt demonstrációt is tartott a Jobbik, ahol többek között Vona Gábor is felszólalt, rendőrségi becslés szerint ezer ember előtt.