Vágólapra másolva!
A tervekkel ellentétben nem szerdán, hanem öt hét múlva tarthatják meg a nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás zárószavazását. A munkahelyekről és a vendéglátóhelyekről a cigizést teljesen kitiltó javaslat elfogadása azért késik, mert a zárószavazást szerdán csak a házszabálytól való eltéréssel tarthatták volna meg. Ez az elképzelés azonban még a házbizottságon sem ment át.
Vágólapra másolva!

Csak az alkotmányozásról szóló elkövetkező parlamenti hetek után, vagyis öt hét múlva szavazhatja meg a parlament a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, amely 2012 elejétől kitiltaná a dohányzást lényegében az összes munkahelyről, és a kocsmákból, éttermekből és kávézókból. Bár a kormány és a javaslat fideszes benyújtói azt szerették volna, hogy a zárószavazás még szerdán megtörténjen, ez az elképzelés a házbizottságban elbukott.

A szerdai parlamenti ülésen Kövér László házelnök jelentette be, hogy a törvénymódosítás zárószavazásához szükséges házszabálytól eltérésről mégsem szavaz a parlament, miután a házbizottságban nem született meg az ehhez szükséges konszenzus.

A számos vitát kiváltó, szigorú cigitilalmat tervező javaslathoz a múlt héten az egészségügyi bizottság nyújtott be egy módosító javaslatcsomagot, amelytől a Fidesz korábban az [origo]-nak nyilatkozó egészségpolitikusai azt várták, hogy az ellenzőket is megpuhítja. A módosító csomag több apróbb enyhítést is tartalmaz - például néhány helyen megengedné a szivazrszobák megmaradását -, de a lényegen nem változtatna, a vendéglátóhelyekről általa is eltűnne a cigaretta.

A parlament először erről a módosító javaslatcsomagról szavaz, ez szerdán meg is történik majd. A törvényről azonban csak akkor lehetett volna zárószavazást tartani, ha az Országgyűlés eltér a házszabálytól. A [origo]-nak korábban fideszes politikusok azt mondták, hogy vélhetően sokat elárul majd a dohányzás korlátozásának támogatottságáról a házszabálytól eltérésről szóló szavazás, amely négyötödös többséget kíván meg. Eddig azonban el sem jutott az elképzelés, miután a jelek szerint a házbizottság sem tudott konszenzusra jutni a kérdésben.

A dohányzás szigorú korlátozásáról szóló javaslat esélyeiről, és a részletekről ebben a cikkben olvashat részleteket.