2,5 milliárdot pumpálna parkolásszervező cégébe a főváros

parkoló, fővárosi költségvetés, parkolás, 56-osok tere
Vágólapra másolva!
Várhatóan 2,5 milliárdot kap a fővárostól parkoló cége, a Parking Kft a feladatai ellátására. A többek között parkolási engedélyek kiadásával és jelzőtáblák kezelésével foglalkozó Parking kompenzációjáról március 23-án dönthet a közgyűlés.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés várhatóan március 23-án dönt arról a csütörtökön közzétett előterjesztésről, amely szerint az idén is a Parking Kft. végzi a főváros közigazgatási területén kialakított 14 korlátozott forgalmú és 11 védett övezetbe érvényes hozzájárulások kiadásával kapcsolatos adminisztrációs teendőket. A cég feladata az ezzel összefüggő jelzőtáblák kezelése, és annak a kamerarendszernek az előkészítése is, amely az össztömegkorlátozás alá eső és védett övezetekben a behajtási hozzájárulást ellenőrzi.

A forgalomtechnikai közszolgáltatásokért a kft. várhatóan bruttó 993 millió forintot szed be, ezzel szemben 1,2 milliárd forint kompenzációban részesül és 4,2-5 százalékos nyereségkulccsal dolgozhat. Az idén a Parking Kft. felelős három őrzött, fizető P+R parkoló, a margitszigeti 310 férőhelyes parkoló, a múlt év végéig a BÖP Kft. által üzemeltetett, fővárosi tulajdonú díjköteles várakozóhelyek és a jelenleg a parkolásba be nem vont várakozóhelyek üzemeltetéséért. Parkolásgazdálkodási területen a társaság várhatóan 1,4 milliárd forintot szedhet be, az előirányzott kompenzáció pedig 1,3 milliárd forint.

Így összességében a fővárosi parkolási cég mintegy 2,4 milliárd forintot szedhet be és körülbelül ugyanennyi kompenzációt kaphat. A tartalékkeretet csökkentették, az előzetes üzleti tervből és a 2011. évi feladatok közül kikerült a személyforgalmi behajtási rendszer, továbbá a kerékpáros közösségi közlekedési rendszer előkészítésének költsége.

Az előterjesztés tartalmazza azt is, hogy a Parkingnál tavaly mintegy bruttó 19 milliós fejlesztés vált szükségessé, hogy ez év elejétől el tudja látni a közterületi parkolási üzemeltetési tevékenységet. Ha a beruházások nem történtek volna meg, akkor a korábban a BÖP Kft. által üzemeltetett területeken nem lenne parkolásüzemeltetés. Emiatt az előterjesztő, György István városüzemeltetési alpolgármester-helyettes azt javasolja, hogy törzstőkeemelés formájában fizessék ki a 19 millió forintot. Az idei beruházásokra a cég üzleti tervében nettó 789 millió forint szerepel, ami részben a megnövekedett működési területtel magyarázható.