Halk ütésekkel görgeti Navracsics a nagy reformcsomagot

2011.03.18. 7:14

Az egyik legfontosabb kormányzati feladatot kapta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azzal, hogy Orbán Viktor rábízta az egész évet átfogó reformtervek végrehajtásának összehangolását. Egy kormányzati forrás szerint "neki kell ütnie" az egyes minisztériumokat, akiknek vezetőivel hetente átbeszéli a dolgokat. Egyelőre ugyanakkor komolyabb drámák nélkül zajlik a munka, és ha hiba csúszik a gépezetbe, azért sem feltétlenül a kormányfőhelyettes fog felelni.

Néhány hete minden pénteken van egy fix programja Navracsics Tibor kormányfőhelyettesnek. Ilyenkor szoktak összegyűlni azok a magas beosztású kormányzati tisztviselők és szakértőik, akik a március elsején bejelentett reformcsomag végrehajtásán dolgoznak. "Gyorsan pörgő, operatív szemléletű értekezletek ezek. Eddig kettő ilyen volt, egyik sem tartott tovább egy-másfél óránál" - mondta a tanácskozásról az [origo]-nak a megbeszélések egyik résztvevője, aki szerint a szakértőkkel együtt mindkét alkalommal körülbelül 25-30-an ülték körül az asztalt a miniszteri tárgyalóban.

Navracsicsra ezzel komoly háttérmunka hárul, miután a március elején a piacok megnyugtatására bejelentett reformterv egyes elemeit különböző határidőkhoz kötve, az év folyamán akarja bevezetni a kormány. Egyes elképzelések már a részletek megismerése előtt is nagy vitákat váltottak ki, ilyen például a korkedvezményes nyugdíj szűkítése, a rokkantnyugdíjazási rendszer felülvizsgálata vagy a spórolás a gyógyszerkasszán. Mivel sok a gazdasági eleme ennek a csomagnak, így még a kormányzati politikusok között is kiváltott némi meglepetést, hogy a közigazgatásért felelős, jogász-politológus végzettségű miniszter volt az, aki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel együtt ismertette a tervet.

Miért éppen ő?

Voltak olyan vélemények, amelyek szerint a közigazgatási miniszternek kommunikációs szerepet szántak a lépések ismertetésében, és az első két akciótervét személyesen bejelentő Orbán Viktor helyett azért bízták rá a hónapok óta várt intézkedések bejelentését, hogy az ezúttal a lakosságot is érintő, az ellenzék által megszorításként értékelt intézkedések ne tapadjanak a miniszterelnök nevéhez. Mivel már napokkal a bejelentés előtt lehetett tudni, hogy Matolcsy és Navracsics együtt fog kiállni a nyilvánosság elé, így voltak olyan találgatások is, hogy a reformok jelentősen érintik majd a saját területét, a közigazgatást is.

Ez azonban végül nem így történt, az önkormányzati hatásköröket érintő intézkedések kimaradtak az akciótervből, bár ez részben annak is betudható volt, hogy még az utolsó pillanatban is heves viták folytak a témáról belső pártfórumokon. Egy kormányzati tisztviselő szerint így Navracsicsra végső soron azért hárult kiemelt szerep a reformterv végrehajtásánál, mert kormányfőhelyettesként "eleve az ő dolga" összehangolni, közigazgatási és igazságügyi miniszterként pedig jogi szempontból is átfuttatni az egyes tárcák intézkedéseit.

Navracsicsot még tavalyi kinevezésekor is úgy mutatta be Orbán, hogy ő lesz az a helyettes, aki a kormányzás operatív ügyeit intézi. A miniszterelnök akkori szavaiból az derült ki, saját korábbi kormányzásának hibáiból tanult, amikor saját bevallása szerint túl sok ügy szálai futottak össze az ő kezében.

"Nem hiszem, hogy megszakadna benne"

Ez azt jelenti, hogy Navracsics lett a kormány talán legelfoglaltabb tagja, az általa vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyik munkatársa szerint azonban a reformcsomag nem borította fel a napirendjét. "Nem hiszem, hogy megszakadna benne. Mondjuk úgy, hogy egy értekezlettel több az életében" - fogalmazott a közigazgatási tárcánál dolgozó, a miniszter munkájába belelátó tisztségviselő. Szerinte már csak azért sem növekedtek meg jelentősen a miniszterelnök-helyettes terhei, mert az érdemi munkát, az intézkedésterv lépéseinek technikai koordinálását a nem is ő, hanem Gál András Levente közigazgatási államtitkár végzi valójában.

Szimbolikusan persze Navracsics dolga, hogy "átnyomja a közigazgatáson" a lépéseket - tette hozzá a forrás, a gyakorlatban ez azonban szerinte nem jelent többet, mint hogy a miniszter péntekenként tart egy értekezletet az intézkedésekért felelős tárcák államtitkárai és helyettes államtitkárai részvételével, ahol hétről hétre megbeszélik, hogy melyik minisztérium hogyan halad az előterjesztések előkészítésével.

"A tárcákra és témákra leosztott ütemterv alapján mindenki végigmondja a saját beszámolóját, Navracsics pedig észrevételeket fűz hozzájuk, hogy mit és hogyan kellene változtatni. Ezek persze nem a saját javaslatai, hiszen nyilván nem érthet egyszerre a gyógyszerkasszához és a közösségi közlekedéshez. A tárcáknak egy nappal az értekezlet előtt át kell küldeniük a szakmai anyagaikat, amit a KIM kodifikációs főosztályának jogászai véleményeznek, a miniszter pedig az általuk írt összefoglaló alapján ismerteti a szükséges lépéseket" - mondta az értekezletek menetéről a tanácskozások egy másik résztvevője. Hozzátette, hogy a megbeszéléseken "nincs ötletbörze", mindenki tiszteletben tartja a másik szakmai kompetenciáját, és beleszólás nélkül végighallgatja a saját területét nem érintő "helyzetjelentéseket".

A KIM jogászai és helyettes államtitkárai egyébként kettős szerepben ülnek az egyeztetéseken: egyrészt minden minisztérium javaslatát véleményezniük kell, másrészt a Széll Kálmán-tervben speciálisan rájuk rótt feladatot, a bírósági végrehajtás gyorsításához kellő jogszabályokat is elő kell készíteniük.

Ki viszi el a balhét?

Arról, hogy a döntés-előkészítés és a végrehajtás ellenőrzése mellett a közigazgatási miniszternek felelőssége is van-e a lépések megvalósításában és a határidők betartásában, ellentmondóan fogalmaztak a megkérdezettek. Egy Navracsicshoz közel álló és a folyamatokba belelátó kormányzati tisztségviselő "közös felelősségről" beszélt. Arra azonban nemmel válaszolt, hogy egy esetleges időbeli vagy tartalmi mulasztásnak bármilyen következménye is lenne a kormányfővel bizalmi viszonyban lévő miniszterre. Egy másik, ugyancsak vezető kormányzati pozícióban lévő politikus szerint ugyanakkor Navracsicsnak nincs a végrehajtásban felelőssége, a minisztériumokat - mint mondta - "neki kell ugyan ütnie", hogy elkészüljenek, a "balhét" azonban az esetleges csúszásokért állítása szerint az illetékes tárcának kell elvinnie.

Az intézkedések kommunikálásában egy, a terv médiastratégiájáért felelős forrás szerint a miniszterelnök-helyettesnek legközelebb a lépések megvalósulását követően lehet szerepe. "A koordináláshoz nem kell roadshow" - tette hozzá, megerősítve egyúttal az [origo] korábbi információját, miszerint az intézkedésekhez kapcsolódó üzeneteket a későbbiekben nagyrészt Lázár János frakcióvezető és a parlament gazdasági bizottságát vezető Rogán Antal megszólalásaival juttatják majd el az emberekhez.