Emlékbélyegek eladásából is növelte bevételeit a Fidesz

2011.03.18. 11:06

Kölcsönökből, ingatlanok eladásából, magánszemélyek adományaiból és kamatbevételekből is szerzett pénzt a Fidesz és pártalapítványa 2008-ban és 2009-ben - állapította meg az Állami Számvevőszék. A pártnak 2008-ban 1,67 milliárd, 2009-ben pedig 2,78 milliárd bevétele volt, gazdálkodása szabályos volt a számvevőszék szerint.

A Fidesz 2008-ban mintegy 1,67 milliárd, 2009-ben pedig 2,78 milliárd forint bevételt szerzett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) beszámolója szerint. A bevétel 50, illetve 30 százaléka állami költségvetési támogatásból származott. A párt kiadásai 2008-ban 1,78, 2009-ben 2,72 milliárd forintot tettek ki. Az ÁSZ megállapította, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, valamint alapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarország Alapítvány az előírások betartásával gazdálkodott 2008-ban és 2009-ben.

Az összefoglalóból kiderül, hogy a Fidesz bevételszerző, gazdálkodó tevékenysége során betartotta a párttörvényben előírt forrásszerzési és gazdálkodási tilalmakat. Bevételei szabályozott tagdíjfizetésből, költségvetési támogatásból, egyéb hozzájárulásokból és adományokból, valamint egyéb bevételekből így például emlékbélyegek értékesítéséből, tulajdonában nem álló ingatlan bérbeadásából, kölcsönök igénybevételéből, hitelfelvételből, tárgyi eszközök értékesítéséből, kártérítésekből és kamatbevételekből teljesültek.

A Fidesz 2009-ben az állami vagyonról szóló törvény alapján huszonkét ingatlant vásárolt mintegy 200 millió forint értékben, amelyhez a törvény által biztosított, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által folyósított hitelt vették igénybe.

Az ÁSZ továbbra is javasolja a kormánynak, hogy terjessze elő a pártfinanszírozás átláthatóságának, a pártok elszámoltathatóságának fokozott érvényesítése érdekében a párttörvény módosítását, figyelemmel a pártok számviteli, nyilvántartási és beszámolási rendszerét érintő ellentmondások feloldására, amelyek a párttörvény és a számviteli törvény között továbbra is fennállnak.

Az ÁSZ korábban pár millió forint félrekönyvelése miatt bírálta a kisebbik kormánypártot, KDNP-t.

KAPCSOLÓDÓ CIKK