Bírságolt az OGYI a magyar orvos thaiföldi halála után

Vágólapra másolva!
Több mint ötvenmilliós bírságot szabott ki az Országos Gyógyszerészeti Intézet a magyar orvos thaiföldi halála után indított vizsgálat során. Megállapították, hogy a történtek rávilágítottak a gyógyszeripar sokszor etikátlan kereskedelmi és promóciós tevékenységére.
Vágólapra másolva!

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet az után indított vizsgálatot, hogy egy magyar orvos életét vesztette Thaiföldön, az utazást az egyik gyógyszergyártó és kereskedő cég szervezte. Kilenc esetben találtak jogsértést - közölte a vizsgálatról befejeződéséről beszámoló tájékoztatóján Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgatója.

Összesen 52 millió forint bírságot szabtak ki, egy esetben kezdeményezték, hogy az OEP függessze föl az érintett cég termékeinek társadalombiztosítási támogatását. Megállapították, hogy az érintett cég több ponton is megsértette a gyógyszerek forgalmazásával és szakmai marketingjével kapcsolatos szabályokat, így egyebek mellett be nem jelentett orvoslátogatókat foglalkoztattak, és egészségügyi dolgozóknak olyan külföldi utazásokat szerveztek, amelyek "célja a természetbeni juttatások jogszerűtlenségének leplezése" volt.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hozzátette, hogy az intézkedés nem veszélyezteti a gyógyszerellátást, mert olyan generikus termékekről van szó, amelyekhez máshonnan is hozzá lehet jutni.

A sajtótájékoztatón nem nevezték meg az érintett céget, de a Medico Uno már bejelentette, hogy a bírósághoz fordulnak, mert a vizsgálatot jogszerűtlennek, a büntetést pedig aránytalannak tartják. A cégcsoport hat cége ellen összesen 18 eljárás indult, és kilenc esetben állapítottak meg jogsértést. A cégcsoport tevékenysége - internetes honlapja szerint - több országra kiterjed, a központja a ciprusi Larnakában van, a vezetői magyarok.