Magyarázkodásra kényszerült Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője egy korábbi, a vagyonáról szóló megszólalása miatt. Az [origo] utánanézett, hogyan alakult a fideszes politikus anyagi helyzete.

"Én soha nem szégyelltem, hogy mim van" - mondja Lázár János Fidesz-frakcióvezető, Hódmezővásárhely polgármestere azon a 2008-ban készült hangfelvételen, amely szombaton került nyilvánossága. Ezen a politikus többek között arról beszélt, hogy "aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér". Lázár szerint szavait félreértelmezték, az ellenzéki pártok ugyanakkor keményen bírálták és szociális érzéketlenséggel vádolták a frakcióvezetőt.

Lázárnak vagyonnyilatkozatai alapján valóban nincs szégyellnivalója, 36 éves korára jelentős vagyont halmozott fel. Legfontosabb befektetése az a több mint 40 hektár termőföld, amelyet 1994, vagyis 19 éves kora óta folyamatosan vásárolt. A vagyonszerzésben kiemelkedő év volt 2009, amikor négy darabban több mint 15 hektárt vásárolt. Ez meg is látszik: ebben az évben felére csökkent K&H Bankban lévő, korábban több mint 12 milliós megtakarítása és 20 milliósra nőtt a tartozása (ebből 14 millió "családi kölcsön" címen szerepel a nyilatkozatban).

Lázár emellett felerészben tulajdonosa egy hódmezővásárhelyi, 160 négyzetméteres háznak, amelyet 2001-ben, polgármesterré és képviselővé választása előtt vásárolt. Saját vagyonnyilatkozatában más ingatlan nem szerepel, viszont 2006-ban - amikor szintén vagyoni helyzete miatt támadták - nyilvánosságra hozta felesége és kisfia vagyonnyilatkozatát is. Ebből kiderült, hogy a család tulajdonában van még egy 160 négyzetméteres révfülöpi üdülő és a hozzá tartozó 1100 négyzetméteres telek is.

Az akkor másfél éves János Boldizsárnak (akinek azóta öccse is született) már akkor volt saját bankszámlája, amelyre szülei kétszázezer forintot helyeztek el, illetve volt még egy húszezer svájci frankos előtakarékossága is. Valószínűleg erre utalt Lázár a nyilvánosságra került hangfelvételen, amikor reményét fejezte ki, hogy a kisfia húsz év múlva "jó partinak" fog számítani a hódmezővásárhelyi lányos anyák körében.

A jelentős földbirtok ellenére a frakcióvezető nem gazdálkodik, földjeit bérbe adja, amiből - vagyonnyilatkozata alapján - 2,5 millió forintos jövedelme származik (valószínűleg évente, bár a nyilatkozatban csak az szerepel, hogy a bevétel "időszakos"). A földműveléssel Lázárnak ezen kívül annyi kapcsolata van, hogy igazgatósági tag a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt-nél, amiért havonta bruttó 82 ezer forintot kap.

Polgármesterként Lázár havonta bruttó 545 ezer forintot keres. Képviselői tiszteletdíja 510 ezer forint, amihez 556 ezer forint választókerületi pótlék járul. Összesen tehát - a földbérletből származó bevételén kívül - bruttó 1,69 millió forint a havi jövedelme. Legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint 18 millió forintja van kötvényekben, 1,6 millió forintja készpénzben. Van ezen kívül egy 6,8 millió forintos életbiztosítása és 1,1 milliós követelése is.

Januárban kelt polgármesteri vagyonnyilatkozatában Lázár azt írta: 5,2 millió forint tartozása van pénzintézettel, hatmillió pedig magánszemélyekkel szemben. Idén március 16-án külön változásbejelentést csatolt a képviselői vagyonnyilatkozatához, amely szerint kétmillió forint hitelkártya-adóssága, egymillió forint folyószámlahitele, illetve 2,5 millió forint rövidlejáratú hitele van, amely mellett még 2,5 millió "családi kölcsönnel" is tartozik.

Lázár János vagyonnyilatkozataiban 2007 óta nem szerepel gépjármű (2006-ban, akkori újságcikkek szerint még volt egy Volkswagen Golfja). Sokáig az önkormányzat által biztosított Audi S8 szolgálati autót használta, de azt leadta, miután nyilvánosságra került, hogy a kocsi havi bérleti díja 600 ezer, benzinköltsége havi 300 ezer forint. A frakcióvezető nemrég egy kétéves Audi A6 Quattrót vásárolt magának Németországból.

Lázárt már az Audi ügye, illetve a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése előtt is többször érték bírálatok vagyoni és jövedelmi viszonyai miatt. 2006 elején egy lakossági fórumon kapott kritikus kérdéseket, ennek hatására hozta nyilvánosságra felesége és kisfia vagyonnyilatkozatát. A 2002-ben polgármesterré és képviselővé választott politikusról 2007-ben derült ki, hogy első ciklusában rekorder lett összesen több mint 18 millió forintos költségtérítésével. Akkor azzal védekezett, hogy csak annyi pénzt vett fel, amennyi járt neki.

A Fidesz számára azért lehetnek különösen kényesek a Lázár vagyonáról szóló hírek, mert korábban, ellenzéki pártként folyamatosan támadták a szocialisták vagyonos képviselőit. A 2006-os választási kampányban kifejezetten az volt a párt stratégiája, hogy gazdagságuk miatt támadták a "luxusbaloldal" képviselőit, akiket - Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő Audija miatt - "limuzinszocialistáknak" neveztek.