Martonyi: Magyarország humanitárius segítséget nyújthat a líbiai válság megoldásához

Vágólapra másolva!
Bár Magyarország nem vesz részt a Líbia elleni katonai akcióban, humanitárius segítséget nyújthat a válság megoldásához - jelentette be Martonyi János külügyminiszter vasárnap. A segítségnyújtás akár uniós akció keretében is történhet, de az is lehet, hogy szállító repülőgépeket ajánl majd fel a magyar állam.
Vágólapra másolva!

Magyarország megvizsgálja, milyen humanitárius célú segítséget nyújthat a líbiai válság megoldásában - közölte vasárnap Martonyi János külügyminiszter, aki ugyanakkor megismételte, hogy Magyarország várhatóan nem vesz részt az észak-afrikai ország elleni akcióban. "Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy humanitárius területen nem tudunk segíteni, akár az Európai Unió által koordinált akció keretében, akár pedig tagállamként" - tette hozzá. (A líbiai helyzetről folyamatosan frissülő cikkünkben olvashat.)

A külügyminiszter úgy fogalmazott: "Megvizsgáljuk, hogyan tudunk humanitárius céllal segíteni azokon, akik erre rászorulnak". Szerinte ennek a segítségnyújtásnak különböző lehetőségei vannak, esetleg szállító eszközök felajánlásáról lehet szó, "humanitárius segítségnek tekinthetjük bizonyos szempontból magyar repülőgépek rendelkezésre bocsátását is".

Martonyi János - aki még vasárnap Brüsszelbe utazik - elmondta: az Európai Unió külügyminiszteri tanácsa hétfőn egyeztet a humanitárius segítségnyújtás részleteiről, illetve arról, hogyan járulhat hozzá az EU a helyzet rendezéséhez. Szerinte egyetértés van abban, hogy az EU-nak a legszorosabban együtt kell működnie az ENSZ-szel, a NATO-val, az Egyesült Államokkal és a térség országaival, mindenekelőtt az arab államokkal.

A külügyminiszter kijelentette: a magyar kormány teljes mértékben támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján és azzal összhangban hozott intézkedéseket. "A magyar álláspont mindig az volt, hogy ebben az ügyben a legfontosabb a polgári lakosság védelme" - mondta. "Egy saját népét megtámadó kormány nem számíthat arra, hogy ezt a nemzetközi közösség tétlenül szemléli" - tette hozzá. A miniszter megismételte azt a véleményét, hogy örült volna, ha az ENSZ BT határozata már "akár egy héttel korábban" megszületik.

Arról, hogy több EU-tagállam, közöttük Németország elutasítja a Líbia elleni katonai akcióban való részvételt, Martonyi János azt mondta: "Önmagában véve az a tény, hogy egy ország nem vesz részt a katonai akcióban, nem jelenti a politikai támogatás hiányát".

A külügyminiszter szerint Líbiában még mintegy hetven magyar maradt, többségükben olyanok, akik vegyes házasságban élnek, "aki akart, az eljött". Ismételten méltatta a Tripoliban működő magyar nagykövetségen dolgozó két diplomata munkáját, hozzátéve, hogy a líbiai fővárosban már csak három nagykövetség képviselteti magát nagyköveti szinten.

Martonyi János arra is kitért, hogy vasárnap délután egyeztetett a Budapestre érkezett Mahmúd Abbász palesztin elnökkel többek közt arról, milyen hatással lehetnek az észak-afrikai események a közel-keleti békefolyamatra.