Vágólapra másolva!
Enyhítette a kesznyéteni kertjét a tolvajoktól árammal védő Szoboszlai Barna büntetését a Debreceni Ítélőtábla. Egy ember meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. Az ítélet jogerős.
Vágólapra másolva!

A Kesznyétenen élő idős ember 2008 júniusában a portáján belüli területet körbekerítette, a kerítésbe áramot vezetett, hogy megvédje a veteményét a tolvajoktól. Az áram június 30-án éjszaka egy ember halálát okozta, két másik behatoló pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Az első fokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság a vádlottat emberölés vétségében és testi sértés vétségében találta bűnösnek, ezért egy év fogházra ítélte, a büntetés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

A Debreceni Ítélőtábla ezt az ítéletet változtatta meg, megrovásra enyhítve a 70 éves vádlott büntetését. A tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában egyebek mellett kitért arra, hogy a vádlott célja nem más életének a kioltása volt, a saját kertjét védte. Kiemelte, hogy a vádlott saját javait akarta védeni, amikor kutyákat vásárolt, de azokat megmérgezték. Ezután szögesdróttal erősítette meg kertje kerítését, de azon is átmásztak, majd amikor a kerítésen belül lévő konyhakertjét dróttal vette körül, és abba áramot vezetett, ellopták az áramot biztosító akkumulátorát. Szoboszlai Barna ez után vezette a 220 voltos, 50 amperes áramot a drótba, ezt közhírré tette a településen, és figyelmeztető táblákat is elhelyezett, igaz, azokat is ellopták.

A bíró hozzátette, hogy a vádlott korábban többször kért segítséget a sorozatos lopások miatt a körzeti megbízottól, szorgalmazta éjszakai őrség megszervezését, de a hatóságoktól nem kapott segítséget. A sértettek véletlenül nem érhettek hozzá a vezetékhez, azt megelőzően a szomszédos telkek két kerítésén és a vádlott szögesdróttal megerősített kerítésén is át kellett mászniuk - fűzte hozzá a bíró. Szoboszlai Barnát bűnös gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében és gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségében találta bűnösnek.

Szoboszlai Barna az újságírók érdeklődésére elmondta: a bírósági döntéssel egyetért, csak annak jóval korábban kellett volna megszületnie. Közölte, hogy kertjét, terményeit ezután is védeni kívánja. A településen élőket pedig arra szólította fel, hogy ne hagyják parlagon a kertjeiket, vessenek, és azokra összefogva vigyázzanak.