A kormányfő szerint a parlament nem tárgyalja majd a "lex Schmittet"

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint a parlament nem fogja megvitatni azt a törvényjavaslatot, amelyet hétfőn nyújtott be két MSZP-s országgyűlési képviselő annak érdekében, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök múltját "tisztázni" lehessen.
Vágólapra másolva!

Két szocialista képviselő, Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba hétfőn a legfőbb közjogi méltóságok átláthatóságát célzó törvényjavaslatot nyújtott be. Azt akarják elérni, hogy Schmitt Pál államfő reagáljon a múltjával kapcsolatos kérdésekre. A javaslat kötelezné többek között a miniszterelnök- és államfőjelölteket, hogy nyilatkozzanak arról, volt-e kapcsolatuk állambiztonsági szervekkel.

Egy keddi sajtótájékoztatón megkérdezték erről Orbán Viktor véleményét. A kormányfő szerint "méltatlan" lenne a vita, ezért nem is kíván rá reagálni. Hozzátette: "És nem is hiszem, hogy ilyen törvényjavaslatot meg fogunk vitatni a parlamentben." A szocialista indítvány egyik előterjesztője, Molnár Csaba hétfőn úgy fogalmazott: az általa "lex Schmittnek" nevezett törvényre azért van szükség, mert az államfő múltját "tisztázatlan ügyek, zavaros történetek" lengik be. "Magyarország hónapok óta kérdez, Schmitt Pál hónapok óta hallgat", így nem cáfolta, hogy korábban jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték - mondta az ellenzéki képviselő.

A Köztársasági Elnöki Hivatal erre reagálva azt közölte: nincs kimaradó időszak Schmitt Pál életrajzában, erről annak elolvasása után mindenki meggyőződhet. A hivatal közleménye szerint "kevés olyan ember van ma Magyarországon, akinek élete annyira nyitott könyv lenne, mint Schmitt Pálé". Az államfő hivatala kedden azt ígérte, hogy hamarosan részleteket közöl Schmitt Pál 1964-es balesetéről, amely miatt állítólag négy hónap felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság.