Orbán elutasítja az EU-csúcs elé kerülő pénzügyi paktumot

Orbán Viktor sajtótájékoztatót tartott az Európai Tanács ülésével kapcsolatban a Parlamentben
Vágólapra másolva!
Elutasítja Magyarország a közös uniós adórendszert, amely az e heti brüsszeli uniós csúcs napirendjén szerepel - jelentette be kedden Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint Magyarországnak nem érdeke, hogy Brüsszelben döntsenek a magyar adórendszerről is. Orbán arról is beszélt, hogy az EU-nak humanitárius segítséget kell nyújtania Líbia számára, de Magyarország nem fog katonai akcióban részt venni.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány nem csatlakozik a francia-német uniós stabilitásipaktum-tervezethez - közölte kedden Orbán Viktor miniszterelnök. A paktumról, amely az euróövezethez tartozó és ahhoz csatlakozni kívánó tagállamoknak összehangolt adó- és pénzügypolitikát írna elő, a héten tárgyal az Európai Tanács. Ebben a félévben épp Magyarország tölti be az elnöki posztot ebben a testületben, a stabilitási paktumot azonban eleve a tagállamok szűkebb köréből álló euróövezetre javasolta Németország és Franciaország. Orbán már a javaslat február elejei ismertetésekor jelezte tiltakozását az adószabályok egységesítése ellen.

Orbán Viktor keddi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a magyar kormány fenntartja adófüggetlenségét a következő időszakban is. "Ha ugyanis elfogadnánk a közös uniós adóirányítást, azzal a magyar gazdaság sokat veszítene a versenyképességéből" - mondta. A kérdésről a miniszterelnök kedd délelőtt a parlamenti pártok vezetőivel is egyeztetett, és állítása szerint minden párt támogatta, hogy a hazai adórendszer kereteiről továbbra is belföldön és ne Brüsszelben döntsenek.

A héten kezdődő tanácskozás témái között említette Orbán a magyar elnökség által kiemelt feladatként kezelt úgynevezett "hatos csomag" elfogadását is: ez a német-francia stabilitási paktumhoz hasonlóan szintén a tagállamok gazdaságpolitikájának összehangolásáról szól, de azzal ellentétben nemcsak az eurózóna, hanem az EU valamennyi tagállamára vonatkozik.

A líbiai helyzet is téma lesz a tanács ülésén. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor megerősítette, hogy elfogadhatatlannak tartja, ha egy diktatórikus rezsim katonai akcióinak civilek esnek áldozatul. A segítségnyújtásnak azonban az EU részéről csak a humanitárius segítségnyújtásra kell szorítkoznia - mondta. "Magyarország nem tartozik a hajlandók koalíciójába, vagyis azon tagállamok közé, amelyek katonai szerepvállalásra is készek lennének" - jelentette ki Orbán.