BM: Felelőtlen emberek akarták megzavarni a békét Gyöngyöspatán

Vágólapra másolva!
Néhány felelőtlen ember akarta megzavarni a békét Gyöngyöspatán - írta csütörtki közleményében a Belügyminisztérium. A tárca hozzátette: nem tűrik el, hogy kisebbségeket, népcsoportokat félemlítsenek meg. Kedden Orbán Viktor kormányfő is megszólalt amiatt, hogy Gyöngyöspatán a Jobbikhoz köthető polgárőrök járőröztek.
Vágólapra másolva!

"Az állampolgári béke az alapja Magyarország gazdasági és kulturális fejlődésének. Ezt a békét akarta néhány felelőtlen ember megbontani Gyöngyöspatán" - olvasható a Belügyminisztérium csütörtök esti közleményében

A közlemény szerint Magyarországon rasszista, nemzetiségellenes fellépésnek nincs helye. "A Belügyminisztérium nem tűri, hogy Magyarország területén kisebbségeket, népcsoportokat félemlítsenek meg" - fogalmaz a tárca.

A közlemény hozzáteszi: Amennyiben bárki, vagy bármilyen szervezet félelemkeltő, erőszakos fellépésre vetemedne, úgy azzal szemben a magyar hatóságok azonnal és kellő határozottsággal fognak fellépni. A magyar rendőrség biztosítja a közrendet, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az emberek biztonságban élhessenek hazánkban".

A kormány részéről korábban sokáig nem kísérte semmilyen látványos megnyilvánulás a gyöngyöspatai eseményeket, kedden azonban Orbán Viktor kormányfő is megszólalt az ügyben. A kormányfő azt mondta: "csúnya történetek is megeshettek volna" Gyöngyöspatán, ha a rendőrséget nem vezénylik ki a "kritikus helyszínekre". Orbán közölte: ha bárki túllépi a magyar jogrendszer által számára nyitva hagyott lehetőségeket, akkor a rendőrség teljes tekintélyével és súlyával fog eljárni.

A Heves megyei Gyöngyöspata, illetve a félkatonai szervezetek elleni fellépés ügye az után került az érdeklődés középpontjába, hogy a Jobbikhoz és a betiltott Magyar Gárdához több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több tucat tagja március 1-jén járőrözni kezdett a településen, arra hivatkozva, hogy szerintük a helyi cigányok rettegésben tartják a lakosságot. A romák szerint viszont a polgárőrök és más, a faluba érkezett személyek félemlítik meg őket. (Legutóbbi helyszíni riportunk itt olvasható.)