Magyar Nemzet: 750 milliót bukhatott a HM a szolgálati lakások kiárusításával

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet információi szerint közel 750 millió forintos vagyonvesztés érhette a honvédelmi tárcát amiatt, hogy áron alul adtak el mintegy negyven szolgálati lakást. A Honvéldemi Minisztérium csütörtökön azt közölte: vizsgálatot indítanak az ügyben, így valószínűleg újabb ingatlanügyekre derülhet fény.
Vágólapra másolva!

Hétszázötvenmillió forintnyi vagyonvesztés érhette a Honvédelmi Minisztériumot amiatt, hogy a szaktárca és a honvédség felső vezetői a forgalmi érték töredékéért vásárolhatták meg szolgálati lakásaikat az elmúlt hat-hét évben - írja meg nem nevezett forrásra hivatkozva a csütörtöki Magyar Nemzet.

A napilap szerint Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos már bekérte az adásvételekről szóló szerződések egy részét Hende Csaba honvédelmi minisztertől.

A Magyar Nemzet írása szerint az elmúlt mintegy hét évben több mint negyven szolgálati luxuslakást értékesítettek a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) és intézményeinél, illetve a honvédségnél vezető beosztást betöltő használók számára, sokszor olyan nyomott áron, hogy akár a forgalmi érték tizedéért juthattak hozzá az ingatlanokhoz. Az írás szerint az ügyben egykori tábornokok, volt szóvivők és korábbi államtitkárok is érintettek.

Újabb ingatlanügyekre derülhet fény a Honvédelmi Minisztériumnál (HM), mivel a Hende Csaba miniszter által kezdeményezett vizsgálat az ingatlanok eladásával kapcsolatban még nem zárult le - mondta Fodor Lajos, a tárca közigazgatási államtitkára csütörtökön a napilpa értesülésére hivatkozva.

Fodor szerint addig folytatják a vizsgálatot, amíg az összes ingatlanügyet fel nem göngyölítik. Az érintettek azzal védekeznek - tette hozzá -, hogy az ingatlanok értékesítésénél a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el. Több esetben viszont a szabályokat rövid időre módosították, hogy az ingatlanokat meg tudják vásárolni, más esetekben a miniszterek egyedi engedélyével vettek meg el nem idegeníthető lakásokat is.

Az eljárások Fodor Lajos szerint azért is felháborítóak, mert a HM-nél felmerülő lakhatási igényeket nem mindig tudják kielégíteni, és vannak olyan rászoruló katonák, akik több évet várnak arra, hogy lakáshoz jussanak. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy nincsenek becsléseik arra vonatkozóan, hány ingatlanügy derülhet még ki, és arról sem, hogy pontosan mekkora kárt okoztak ezzel a minisztériumnak. Az érintettek hivatali befolyásukkal is visszaélve vették meg a lakásokat - mondta.