A reptéri rendőrség taxisháborúba való beavatkozását vizsgálja az ügyészség

Vágólapra másolva!
Hivatali visszaélés miatt nyomoz a Fővárosi Főügyészség a Repülőtéri Rendőri Igazgatóságánál - írja a hétfői Népszabadság. A Zóna Taxi azért tett feljelentést, mert szerintük a reptéri rendőrség törvénysértésekhez asszisztált a taxiscég és a Budapest Airport vitájában.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaélés gyanújával nyomoz a Fővárosi Főügyészség a Repülőtéri Rendőri Igazgatóságnál - írja a hétfői Népszabadság. A Zóna Taxi korábban azért tett feljelentést, mert a repülőtéri rendőrök a Budapest Airport Zrt. oldalán beleavatkoztak a két cég polgári jogi vitájába, és eközben törvénysértésekhez asszisztáltak.

A repülőtéren múlt év végéig működő Zóna Taxi szerint a repülőtéri rendőrség törvénytelenül avatkozott bele a Budapest Airport Zrt.-vel (BA) fennálló polgári jogi vitába, miközben kifejezett kérésük ellenére sem intézkedtek a rendőri igazgatóság munkatársai a BA által elkövetett nyílt törvénysértések ügyében. Annak ellenére sem akadályozták meg a közlekedési rend engedély nélküli megváltoztatását, táblák áthelyezését és átalakítását, hogy egy egyeztetésen a helyi rendőrség vezetője elismerte, hogy "a repülőtér 2-es terminálján kihelyezett táblák egy része nem felel meg a KRESZ előírásainak, vagy egymásnak ellentmondanak" - írja a Népszabadság.

A Zóna feljelentését első körben a Budapesti Nyomozó Ügyészség elutasította. A nyomozóügyészek szerint a rendőrség munkatársai részéről a hivatali visszaélés gyanúja fel sem merülhet az ügyben, nem úgy, mint annak a gyanúja, hogy ismeretlenek a táblák átalakításával, áthelyezésével a közlekedés biztonsága elleni bűncselekményt követtek el, ezért a feljelentést továbbították a területileg illetékes XVIII-XIX. kerületi ügyészségnek. A feljelentését elutasító ügyészségi határozat ellen a Zóna panasszal élt, amelynek a Fővárosi Főügyészség helyt adott.

A Főtaxi december 7-én hajnalban vette át a drosztokat Ferihegyen, de a Zóna Taxi továbbra sem ismeri el a reptéri szerződés felmondását. (A Zóna még december 6-án figyelmeztette a repülőtéri rendőrséget, tudomása van arról, hogy a BA Zrt. másnapra virradó éjszaka a 2-es terminálon kihelyezett közlekedési táblák egy részének áthelyezésével, illetve megváltoztatásával jogellenesen meg kívánja változtatni a repülőtér közlekedési rendjét). A Zóna Taxi és a Budapest Airport vitájáról szóló [origo]-cikkeket itt találja.