Blikk: Közpénzen bérelnek lakást egy tucat államtitkárnak

Vágólapra másolva!
Évente 21 millió forintért bérel szolgálati lakást az állam tizenkét államtitkárnak - írja a hétfői Blikk. Az újság szerint az érintett államtitkárok közül csak egy tüntette fel szolgálati lakását vagyonnyilatkozatában. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóirodája szerint a Blikk cikke számos valótlanságot és ferdítést tartalmaz.
Vágólapra másolva!

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóirodája szerint felháborító, hogy azt a régóta állami tulajdonban lévő lakást, amelyben jelenleg Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár három családtagjával együtt lakik, olyan bérelt "luxuslakásként" mutatja be a Blikk című napilap hétfői cikke, amelyet állami pénzből fizetnek. A tárca sajtóirodája az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta, hogy ezt az ingatlant 1990 óta már öt miniszter és négy államtitkár használta, nagyságát a jogszabály határozza meg (az állami vezetőkkel együtt költöző családtagok függvényében), bérleti díja nincs, a rezsiköltséget pedig - mint minden esetben - az érintett fizeti.

A sajtóiroda szerint a Blikk hétfői számában Luxuslakások állami pénzen címmel megjelent írás a KIM sajtóirodájától kapott részletes válaszok ellenére számos valótlanságot és ferdítést tartalmaz. A közlemény szerint, az állami vezetők kétféleképpen juthatnak szolgálati lakáshoz: állami tulajdonban lévő hivatali lakást biztosítanak számukra, vagy - "miután az előző két kormány az állami tulajdonban lévő hivatali lakások nagy részét elherdálta, áron alul értékesítette, így csak korlátozott számban és minőségben állnak rendelkezésre" - megtérítik számukra az albérleti költségüket. Utóbbi esetben az állami vezető által számlával igazolt bérleti díjat téríti meg számára az állam. A rezsi, illetve a lakásban történő kisebb javítások költsége mindkét esetben az igénybevevőt, tehát az állami vezetőt terhelik - tették hozzá.

A hétfői Blikk azt írta, hogy egy tucat államtitkárnak biztosítanak a tárcák szolgálati lakást, ezeket átlagosan 216 ezer forintért bérlik havonta, így évi közel 21 millió forintot költ erre a célra az állam. A tizenkét államtitkár közül tízen a parlamentnek is tagjai.

A legnagyobb, 158 négyzetméteres ingatlant Répássy Róbertnek, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárának bérlik, de 100 négyzetméternél nagyobb ingatlant kap Kontrát Károly belügyi államtitkár, Szőcs Géza (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) és Szabó Erika (KIM) is. A tizenkét ingatlan közül négy állami tulajdonú, nyolcat magánszemélyektől bérelnek a tárcák - írja a lap.

A Blikk szerint a tizenkét államtitkár közül csak Szabó Erikai tüntette föl bérelt szolgálati lakását vagyonnyilatkozatában. A tárcák tájékoztatása szerint a tizenkét államtitkáron kívül nyolc minisztériumi vezető kap szolgálati ingatlant, de ők maguk fizetik a bérleti díjat - írja a Blikk.