Orbán: Lesz rezsibefagyasztás

Orbán Viktor 2011. március 28-án beszél
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök a köztelevízióban nyilatkozott hétfő este az alkotmányozás folyamatáról és az alkotmánytervben szereplő vitás elemekről. Orbán Viktor szerint az alaptörvény nem zárná ki a fegyvertartást, de egyben mértéktartásra intett. A kormányfő arról is beszélt, hogy be fogják fagyasztani a rezsiköltségeket, az áfacsökkentés kérdésében azonban időt kért.
Vágólapra másolva!

"Lesz rezsibefagyasztás, lesz rezsistop" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a köztelevízió Az Este című adásában. A kormányfő ugyan nem nevezett meg konkrét időpontot, de szerinte a kabinet célja, hogy a háztartások kiadásainak jelentős részét felemésztő rezsiköltségeket mérsékeljék. Kiemelte, hogy kormánya a "távfűtést is hosszabb távon befagyasztaná".

Arra a kérdésre, hogy lesz-e áfacsökkentés néhány termékkör esetében azt válaszolta, hogy nem tettek le a kulcs csökkentéséről, de a miniszterelnök időt kért a lépésre. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte a korábbi esetekben az "áfacsökkentés eltűnt, nem ért el a fogyasztók zsebéig".

Orbán Viktor az alkotmányról és az alkotmánykoncepcióhoz újonnan benyújtott módosító indítványokról szóló kérdésekre is válaszolt. A kormányfő elmondta, hogy jogilag alaptörvénynek fogják hívni a születő jogszabályt, de tisztában van azzal, hogy "az emberek 99 százaléka alkotmánynak fogja hívni és ez így van jól". Szerinte azért sietnek az alkotmányozással, mert a Horn-kormányt támogató MSZP-SZDSZ koalíció példája azt mutatja, hogy nem szabad a ciklus végére hagyni a feladatot: szerinte amit a kormánytöbbség "az elején nem végez el, azt már nem fogja".

Fegyvertartás vagy csak önvédelem

A műsorvezető fegyverviselés liberalizásálásra vonatkozó kérdésére a miniszterelnök azt mondta, hogy "sok szempontból lehet irigyelni Amerikát, a fegyverviselés ügyében azért én mértéktartó lennék". Orbán Viktor elmondta, hogy több javaslatban is szerepelt az ön- és a tulajdonvédelem joga. Orbán Viktor szerint ez áttörést jelent, mert eddig ez nem szerepelt az alkotmányban. Szerinte az alaptörvény nem zárná ki a fegyvertartás lehetőségét, de nem is következik belőle. "Ezt majd a következő viták döntik el. Van a magyar nyelvben egy szép mondás 'ne essünk át a ló túlsó oldalára'" - fogalmazott Orbán Viktor.

"Ez áttörés, eddig ilyen nem volt, a magyar jog nem ilyen volt" - mondta Orbán Viktor a tulajdonvédelem jogáról, és hozzátette: egy más korszak kezdődik, ha a parlament elfogadja a módosító indítványokat. A fegyvertartási engedélyről azt mondta, hogy ezek olyan kérdések, amelyeket a büntetőtörvénykönyvön majd végig kell vezetni, és meg kell vitatni. "Ez még egy nagy munka lesz, az áttörés megtörtént ugyan, de az aprómunkát még el kell végezni" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint a Btk 2012. január 1-re adhat választ ezekre a kérdésekre.

Orbán szíve fáj a gyerekek utáni szavazat miatt

A miniszterelnök saját szavai szerint nem örült annak, hogy a nemzeti konzultáció során használt kérdőív alapján az állampolgárok elvetették a gyermekek után járó szavazati jogot a készülő alkotmányból. "Fáj a szívem azért, hogy az emberek végül is kidobták a családi szavazati jog lehetőségét" - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor hangsúlyozta, a gyermekek után járó választójog lehetőségéről szóló részt a konzultáció válaszai alapján kellett kivenni a kormánypártok alaptörvény-javaslatából, ő azonban - mint fogalmazott - nem szeretné "ezt a harcot feladni végleg".

A büntetések szigorításának tervéről Orbán Viktor azt mondta, hogy szerinte ez egy "nagyon emberséges" álláspont. "Én hallom a szív szavát azokban a véleményekben, amelyek azt mondják, hogy nem a büntetések szigorításával kell az embereket rávenni arra, hogy kevesebb bűncselekményt kövessenek el (...), ez jól hangzik, de én nem hiszek ebben - mondta a miniszterelnök. "Szerintem a büntetés súlyának igenis van jelentősége" - tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy a halálbüntetés azért nem szerepelt a konzultációs kérdőíveken, mert az Európai Unióhoz való csatlakozással Magyarország lemondott annak bevezetéséről. "Egyébként ez a kérdés is élő kérdés, és izgatja a magyar közvéleményt" - mondta.

A forint alkotmányba illesztése csak az euróig élne

A termőföld moratóriumra vonatkozó felvetésre Orbán Viktor azt mondta, hogy "túl sok várakozást fűzünk a brüsszeli döntéshez". "Nekünk szerintem nem Brüsszellel kell ebben az ügyben foglalkoznunk, hanem arra kell magunkat elszánnunk, hogy Magyarországon a termőföld az a magyarok kezében maradjon." - fejtette ki a miniszterelnök, aki elmondta, hogy a készülő új alkotmány szövege is ebbe az irányba mutat.

A forintról azt mondta, fontosnak tartja, hogy szerepelni fog az alkotmányban, hogy Magyarország ma a gazdasági ügyeit forintban intézi, és azt is kijelentette, hogy a forintot védeni kell. Arra a kérdésre, hogy ez nem lesz-e akadálya a majdani euróbevezetésnek, Orbán Viktor azt mondta, hogy majd akkor módosítani kell ezt a szabályt.

Ötvenezer munkahely veszett volna az EU-paktummal

A kilakoltatási moratóriumról azt mondta, hogy biztatóan állnak a tárgyalások a bankszövetséggel, és lát reális esélyt arra, hogy ezek májusban le is zárulnak. A miniszterelnök azonban fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nem bizonyosságról beszél, hanem esélyről.

Arról, hogy Magyarország miért nem csatlakozott az EU versenyképességi paktumához, a miniszterelnök elmondta, hogy ez ötvenezer munkahely elvesztését jelentette volna Magyarországon - az Európai Unió saját számításai szerint is. Az államháztartási hiányról elmondta, hogy az első félévben hiányszámokkal kell számolni, amit a második félév Orbán várakozásai szerint majd korrigál. "A dolgok kontroll alatt vannak, kézben tartjuk az eseményeket"- jelentette ki a miniszterelnök.