Összefogtak a vármegyékért a kormánypártiak a Jobbikkal

Vágólapra másolva!
Az alkotmányügyi bizottság kormánypárti és jobbikos tagjai kedden leszavazták azt a módosító indítványt, amely törölte volna az alaptörvény tervezetéből a vármegye kifejezést, és meghagyta volna a most használatos elnevezést. A parlament ezek után már nem szavaz a kérdésről, marad a vármegye elnevezés, amelyről egy belső pártfórumon Orbán Viktor is azt mondta, nevetséges lehet.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés alkotmányügyi bizottsága keddi ülésén nem támogatta azt a Lázár János és Harrach Péter frakcióvezetők által hétfőn benyújtott módosító indítványt, amely elhagyta volna a vármegye kifejezést az alaptörvényből, és a jelenleg is használatos megye kifejezésre cserélte volna. A Fidesz és a KNDP frakcióvezetőjének módosító indítványának indoklásából nem derül ki, hogy miért, az ugyanis csak egy mondat: "A módosító javaslat a megye hatályos elnevezésének fenntartására tesz indítványt."

A keddi alkotmányügyi bizottsági ülésen az előterjesztők nevében beszélő fideszes képviselő, Gulyás Gergely támogatotta az indítványt, de a kormánypárti képviselők többsége és a Jobbik képviselői rövid vita után elvetették azt. Mivel a módosító javaslat a bizottság egyharmadának támogatását sem kapta meg, nem is fognak róla szavazni a parlament plenáris ülésén, azaz marad a benyújtott tervezetben szereplő vármegye kifejezés.

Az [origo] információi szerint a kérdésben vita volt a vasárnapi elnökségi ülést követő hétfői frakcióülésen is, ahol több képviselő a közigazgatási elnevezéséhez tapadó negatív érzésekre figyelmeztettek. Lázár János frakcióvezető például úgy érvelt, hogy annak feudális, elnyomást idéző jelentései a jobbágyság és a cselédség leszármazottaiban rossz emlékeket keltenek. Az [origo] korábbi információi szerint egy fideszes frakcióülésen maga Orbán Viktor is felvetette, hogy a vármegye név használata esetleg nevetséges lehet.

A bizottság többsége támogatta Ivády Gábor független képviselő módosító javaslatát, amely szerint az állam zászlaján szerepel Magyarország címere, de azt már nem támogatták, hogy a piros-fehér-zöld, címer nélküli zászlót a nemzet lobogójának nyilvánítsák.