Elnapolták a vád szerint iskolai vérengzésre készülő diák perét

Vágólapra másolva!
Kedden kezdetét vette S. Ábel pere a Fővárosi Bíróságon, délután azonban elnapolták a tárgyalást, mert a vádlott kizárási indítványt terjesztett elő a Fővárosi Főügyészség vezetőjével szemben. A vád szerint a joghallgató huszonkét ember megölését tervezte el.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött kedden a Fővárosi Bíróságon annak a joghallgatónak a büntetőpere, akit azzal vádolnak, hogy eltervezte huszonkét ember megölését. A tárgyalás délután a vádlott kihallgatásával folytatódott volna, azonban Krecsik Eldoróda bírónő elnapolta a tárgyalást, mert a vádlott fenntartotta az ügyészség elfogultsága miatti kifogását.

A keddi tárgyalás kezdetén terjesztett elő kizárási indítványt a Fővárosi Főügyészség vezetőjével szemben S. Ábel. A vádlott indítványában az szerepel, hogy a fővárosi főügyész a nyomozás során eljárt egyik bíró hozzátartozója, ami szerinte azt jelenti, hogy a Fővárosi Főügyészség nem járhat el az ügyében. Az ügyész a bíró kérdésére válaszolva azt mondta: ő nem érzi magát elfogultnak, ugyanakkor egyetértett azzal, hogy nem járhat el az ügyben addig, amíg az ügyészség nem dönt a vádlott indítványáról.

A tárgyaláson ismertetett vádirat szerint a kiemelkedő intellektuális képességű S. Ábel személyisége gyerekkorától kezdve - különféle okok miatt - fokozódó mértékben torzult. Tizennégy éves korától kezdve visszatérően bántalmazta családtagjait, nagymamájának egy veszekedés során eltörte az állkapcsát is, és sokszor tört, zúzott. Később már a külvilágban megmutatkozott agresszivitása: beszerzett egy gázriasztópisztolyt, amelyet lakókörnyezetében elsütött, ismerőseit rendszeresen inzultálta, alkalmanként verekedést provokált.

S. Ábel 2006-ban kitűnő eredménnyel tett emelt szintű érettségi vizsgát, majd felvették az ELTE jogi karára. A vádlott nem tudott beilleszkedni, csoporttársaival lekezelően viselkedett, nagy részükkel rossz viszonyban volt.

A vádirat szerint először 2008 tavaszán, a finnországi, németországi és Egyesült Államok-beli iskolai mészárlások hírének hatására merült fel benne, hogy lőfegyvert szerez, és az egyetemen annyi diákot öl meg, amennyit csak tud, majd saját életének is véget vet. S. Ábel részletes tervet dolgozott ki, és hozzá is kezdett a megvalósításához. Először arra gondolt, hogy biztonsági őr vagy rendőr megtámadásával szerez fegyvert. Belépett egy sportlövész-egyesületbe, ahol rendszeresen gyakorolt, letette a szükséges vizsgákat, megszerezte az engedélyeket, így 2009 szeptemberében legálisan vásárolhatott egy kilenc milliméteres maroklőfegyvert.

Forrás: MTI/Földi Imre
Forrás: MTI/Földi Imre

S. Ábel büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon

A vádlott a tervezett cselekményét elnevezte "Nagy Tettnek" - az ügyész szerint. A tervezés során az is felmerült benne, hogy nem az egyetemen, hanem valamelyik nagy bevásárlóközpontban öli meg az embereket, és e célból fel is mért két lehetséges helyszínt. Úgy tervezte, hogy legalább huszonkét embert öl meg: minden életévéért egy-egy ember életével akart bosszút állni. A tervezett mészárlásra nem került sor, de a vádlott megtartotta a fegyvert, levelezésében és ismerősei előtt pedig továbbra is olyan kijelentéseket tett, amelyek saját üldözöttségére, isteni mivoltára és gyilkos indulataira utaltak - tartalmazza a vádirat.

Tavaly februárban S. Ábel telefonon beszélt egyik csoporttársnőjével, akit megijesztett a beszélgetés tartalma és hangvétele, ezért felvette a kapcsolatot egy másik csoporttársukkal, aki jobban ismerte a fiút. Megnézték együtt a vádlott verseit tartalmazó blogot, és ebből, valamint a vádlott korábbi, az iskolai mészárlásokat dicsőítő megnyilvánulásaiból arra következtettek, hogy diáktársuk iskolai lövöldözésre készül, ezért értesítették a rendőrséget.

A nyomozóhatóság a bejelentés, a hatósági nyilvántartási adatok, a vádlott környezetében végzett adatgyűjtés és egyéb körülmények alapján bűncselekmény gyanúja miatt elfogta S. Ábelt, a lőfegyverét pedig lefoglalták a lakásán. Az ügyészség emberölés előkészületének bűntettével, súlyos egészségromlást okozó testi sértés bűntettével és garázdaság vétségével vádolja S. Ábelt. Az ügyész szerint a vádlott személyiségzavarban szenved, de ez nem jelenti azt, hogy az elmeműködése annyira kóros lenne, hogy ne ismerné fel cselekményeinek következményeit.