Az egészségpénztár szerint áprilistól több mint kétszáz forinttal lesz olcsóbb átlagosan mintegy hatszáz gyógyszer.

Áprilistól átlagosan 232 forinttal lesz olcsóbb több mint hatszáz gyógyszer az új referenciaárak meghatározása nyomán - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Az árváltozás népegészségügyi megbetegedések kezelésére szolgáló szereket érint.

Ezek között vannak antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszint-csökkentők, epilepszia, asztma, csontritkulás, illetve depresszió elleni szerek, szív- és érrendszeri gyógyszerek, továbbá a központi idegrendszerre, gyomor- és bélbetegségekre ható szerek, pajzsmirigy kezelésére szolgáló készítmények és urológiai szerek.

Az OEP utalt arra, hogy hatályos jogszabályoknak megfelelően negyedévente új, úgynevezett referenciaárat határoz meg azon gyógyszercsoportok esetében, amelynek készítményei azonos hatóanyagot tartalmaznak vagy azonos terápiás csoportba tartoznak. Az a gyógyszer válhat referenciatermékké, melynek meghatározott forgalma volt az elmúlt negyedévben és az ára a legalacsonyabb az adott gyógyszercsoportban. Az OEP e legolcsóbb készítmény árához igazítja a százalékos támogatási kulcsot - tette hozzá az egészségbiztosítási pénztár.

Példaként említette: ha egy 100 forintos készítményhez 70 százalék támogatást ad a biztosító, s a készítmény helyettesíthető egy 110 forintos szerrel, az OEP ahhoz is csak 70 forint támogatást nyújt. Ha a beteg az olcsóbb helyett mégis a drágább terméket választja, a különbözet őt terheli. Ez az úgynevezett fix támogatás.

Az úgynevezett kombinációs gyógyszerekről pedig a Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy a tb-támogatások csökkentésével mintegy huszonöt százalékkal drágulhat ez a termékkategória áprilistól.