72 éves a legidősebb felvételiző

Vágólapra másolva!
Ebben az évben csaknem 141 ezren adtak be felvételi kérelmet, a legnépszerűbb hely továbbra is az ELTE. A tavalyinál többen jelentkeztek a művészeti és az orvosi képzésekre, a bölcsészettudományi szakok iránti érdeklődés azonban visszaesett. A legidősebb felvételiző 1939-ben született és fizikát szeretne tanulni. A ponthatárokat várhatóan július 21-én határozzák meg.
Vágólapra másolva!

A tavalyihoz hasonlóan idén is csaknem 141 ezren adtak be felvételi kérelmet valamelyik felsőoktatási intézménybe. A legnépszerűbb hely ebben az évben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amelyet a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követ - közölte Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke csütörtökön.

Idén a művészeti képzésben nőtt leginkább a jelentkezések száma, de 9-10 százalékos az orvosi és egészségtudományi, valamint a természettudományi képzések iránti érdeklődés növekedése is. Ettől alig marad el az informatikai és a műszaki képzési terület, erre is többen jelentkeztek. A bölcsészettudományi és a társadalomtudományi képzési területen ugyanakkor tizedéevel csökkent a jelentkezések száma.

Kerékgyártó Sándor, az Educatio kft. ügyvezetője a tájékoztatón elmondta, hogy továbbra is a nők szeretnének többen felsőoktatási intézménybe járni, a jelentkezők 56,6 százaléka kerül ki közülük. Külföldről 2700-an adtak be jelentkezési kérelmet, az uniós államokon kívül érkezett jelentkezés Norvégiából, Peruból, Kanadából és az Egyesült Államokból is.

A legtöbb jelentkező - mintegy 30 ezer - 1992-ben született, a legfiatalabb jelentkező 1995-ben látta meg a napvilágot, a legidősebb felvételiző 1939-es születésű. Ő a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezett, fizika szakon szeretne tanulni.

Idén először haladta meg az elektronikus úton jelentkezők száma a papíron jelentkezőkét, előbbi lehetőséggel több mint nyolcvanezren éltek - közölte Princzinger Péter. Elmondása szerint alapképzésre 95 660-an, egységes, osztatlan képzésre 10 622-en, felsőfokú szakképzésre 8842-en, mesterképzésre 25 506-an adtak be kérelmet.

A ponthatárokat várhatóan július 21-én határozzák meg. A küszöbponthatár 200 pont, az államilag támogatott képzésre mintegy 53 ezer embert vesznek fel, míg a mesterképzésre közel húszezret.