Két év négy hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte az első fokon eljáró bíróság Stohl András színészt az általa ittasan okozott balesetért. A bíróság öt évre bevonta a színész jogosítványát is. Az ítélet nem jogerős, miután Stohl fellebbezett a bíróság döntése ellen.

Csütörtökön hirdetett ítéletet a bíróság Stohl András színész perében, amely az általa ittasan okozott autóbaleset miatt indult. Az első fokon eljáró Budakörnyéki Bíróság két év négy hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a színészt, és öt évre bevonta a jogosítványát is. A bíró közölte, hogy Stohl a büntetés háromnegyedének letöltése után szabadulhat leghamarabb. Korábban az ügyvéd azt kérte a bíróságtól, hogy ha letöltendő büntetést szabnak ki, akkor a felének letelte után szabadulhasson.

Stohl az ítélet kihirdetése után kérte, hogy fél percet konzultálhasson az ügyvédjével, majd közölte, hogy fellebbeznek. Arra a bírói kérdésre, hogy enyhítésért vagy felmentésért fellebbez, Stohl megkérdezte, hogy meg lehet-e jelölni mindkettőt, majd a bíró igenlő válasza után végül felmentésért és enyhítésért is fellebbezett. Ezt követően gyorsan elhagyták a helyszínt, újságírói kérdésekre nem válaszolt a színész. Tudósítónk szerint Stohl a tárgyalás során végig feszülten figyelt, és akkor sem látszott rajta érzelmi változás, amikor a bíró felolvasta az ítéletet.

A számos filmben és színdarabban játszó, de leginkább az RTL Klub műsorvezetőjeként ismert Stohl ellen "súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével" indult bírósági eljárás, miután tavaly májusban ittasan vezetve balesetet okozott. Fót felé hajtva áttért a szemközti sávba, és összeütközött egy szabályosan haladó autóval. A balesetben egy idős férfi súlyosan megsérült, hárman pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Stohl azért távozhatott szabadon, mert a büntetést csak jogerős ítélet alapján lehet végrehajtani. Jogerős ítélet hiányában a vádlottat csak előzetes letartóztatásba lehet helyezni, ha ennek fennállnak a törvényben előírt feltételei (például szökés, tanúk befolyásolása vagy bűnismétlés veszélye). Stohl esetében ez nem valószínű, az eljárás során végig együttműködött a hatóságokkal, így az ügyész nem is kezdeményezte a letartóztatást.

Enyhítő és súlyosbító körülmények

A bíró az indoklásban azt mondta: Stohl a baleset után megkérdezte a sérülteket, hogy jól vannak-e, illetve megpróbálta kimenekíteni a súlyosan sérült idős férfit, aki beszorult a kocsiba. Az ítélet meghozatalánál enyhítő körülményként vették figyelembe Stohl beismerő vallomását, illetve azt a tényt, hogy három gyermek eltartásáról gondoskodik. További enyhítő körülmény volt, hogy a sértettek megbocsátottak, a maradandó sérülés kismértékű, és hogy a színész kártérítést fizetett.

Összefoglaló az ítélethirdetésről

Súlyosbító körülményként vették azonban figyelembe, hogy Stohl ittasan vezetett, így a zéró tolerancia elvét kellett alkalmazni vele szemben. További súlyosbító körülmény volt a bíróság szerint a baleset utáni magatartása, különösen, hogy elhagyta a helyszínt, miközben - még mindig ittasan - ismét a volán mögé ült. Ugyancsak a súlyosbító körülmények közé sorolta a bíróság azt is, hogy a színész volt már büntetve hasonló bűncselekmény miatt.

A bíró az utóbbi súlyosbító körülménnyel arra utalt, hogy Stohl 2002 júliusában súlyos közlekedési balesetet szenvedett a 30-as úton, Aszód és Gödöllő között. A gépkocsi felborult, hármat pördült, és a tetejére borulva egy árokban állt meg. Később a rendőrség közölte, a színész - aki életveszélyesen megsérült a balesetben - közepesen ittas állapotában volt a baleset idején. A bíróság végül 112 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Stohlt, és egy év kilenc hónapra bevonta a jogosítványát.

Fordulat az utolsó pillanatban

A csütörtöki tárgyaláson fordulat következett be, miután az ügyész módosította a vádat. Ezt annak alapján tette, hogy a tárgyaláson elhangzott orvosi szakvélemény szerint a súlyos sérültnél enyhe mértékű maradandó egészségkárosodás állapítható meg. Az ügyészség ennek alapján már maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolta meg a színészt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Stohl és ügyvédje az ítélethirdetéskor - További képekért kattintson a fotóra!

Az ügyész közölte, hogy az elkövetett bűncselekményért akár öt év szabadságvesztés is járhat. Stohl ügyvédje is azt mondta a tárgyaláson, hogy a legtöbb, amit remélhetnek, a felfüggesztett szabadságvesztés. Az ügyész és a vádlott védője is azt mondta, hogy sokkal több a súlyosbító körülmény, mint az enyhítő. Stohl ügyvédje azt kérte, ha a bíróság az ügyész indítványának megfelelően végrehajtandő szabadságvesztést szabna ki, a büntetés a minimumhoz közeli legyen, és a szabadságvesztés felének kitöltése után bocsássák feltételes szabadságra.

Bocsánatot kért Stohl

A balesetben megsérült idős férfit is meghallgatták a tárgyaláson. A férfi nehézkesen lépdelt, és azt mondta, "a lábam fáj, nem tudom terhelni". Azt nem tudta egyértelműen megmondani, hogy Stohl mit mondott neki a baleset után közvetlenül, de hozzátette, hogy később bocsánatot kért tőle, és ő ezt elfogadta. Közölte azt is, hogy lesz kártérítési igénye az ügyben.

A tárgyaláson a baleset sérültje mellett meghallgatták tanúként azt a sofőrt is, aki a baleset után közvetlenül megállt a helyszínen. Stohl mindkét tanú esetében felállt, és meghajolva bocsánatot kért.

"Drágám, te vezettél"

A sofőr a tanúvallomásában azt mondta, hogy amikor Stohl a baleset helyszínén kiszállt az autóból, akkor azonnal el is esett, a tekintete pedig homályos volt. A tanú szerint a színész telefonált, és vélhetően a barátnőjével beszélhetett, mert azt mondta, "az a lényeg, drágám, hogy te vezettél". A sofőr szerint miután Stohl letette a telefont, ő mondta neki, hogy "jó nagy balesetet okoztál", mire a színész azt válaszolta, hogy nem ő vezetett, hanem a barátnője. A tanú erre a tárgyaláson megjegyezte, "láthatóan nem is tudta, hogy a telefonbeszélgetés tanúja voltam".

"Rettenetesen sajnálom" - mondta Stohl az utolsó szó jogán, hozzátéve, hogy megértette azt, amit az ügyész mondott, és "úgy gondolom, hogy mindezekért felelnem kell". Stohl azt is mondta, tudja, hogy közszereplő, de azt kéri, hogy ez semmilyen értelemben ne befolyásolja a bírót. További részletek az ítélethirdetés előtt elhangzottakról ebben a cikkünkben.