A lakókörnyezet rendben tartásához kötik a bérpótló juttatás kifizetését májustól Balassagyarmaton - közölte a város alpolgármestere kedden. Az új rendelet közel 700 segélyezetett érint a településen. Csach Gábor elmondta, folyamatosan ellenőrizni fogják, hogy a segélyért folyamodók megfelelnek-e a feltételeknek.

Májustól a lakókörnyezet rendben tartásához kötik a bérpótló juttatás kifizetését Balassagyarmaton - mondta a Nógrád megyei város alpolgármestere kedden. A fideszes Csach Gábor elmondta, a módosított szociális rendelet május elsején lép hatályba, addig tájékoztatják a lakosságot a változásról.

Balassagyarmaton csaknem 700 segélyezettet érint a rendelkezés, amelynek értelmében a bérpótló juttatásban részesülők kötelesek biztosítani lakókörnyezetük rendezettségét. Így például rendeltetésszerűen használni a szeméttárolót, gyomtalanítani a kertet, tisztán tartani az ingatlan előtti járdát, letakarítani arról a havat, tisztítani a ház előtti átereszeket. Előírták azt is, hogy a lakott épület állaga nem veszélyeztetheti az ott élők vagy mások életét, testi épségét, illetve hogy a megfelelő állapotú kerítésnek meg kell akadályoznia a háziállatok elkóborlását - mondta Csach.

Mindezt ellenőrzik, miután valaki benyújtja az ellátás iránti kérelmét, és az ellenőrzés folyamatos lesz. Ha a lakókörnyezet nem felel meg az előírtaknak, a kérelmező 15 napot kap a rendbetételre, és kérelmét mindaddig elutasítják, amíg eleget nem tesz a feltételeknek. A már segélyben részesülőknél ilyen esetben megszüntetik a támogatás folyósítását. Megvonják a támogatást akkor is, ha az érintettek akadályozzák a lakókörnyezet ellenőrzését - közölte az alpolgármester.

Előző év decemberében több településen is kétkedéssel vegyes örömmel fogadták a kormánynak azt a tervét, amely szerint minden állami támogatást megvonnak azoktól, akiknek nincs rendben a lakókörnyezete. Az [origo] által akkor megkérdezett polgármesterek többsége szerint a cél támogatható, a megvalósítással kapcsolatban azonban szerintük vannak bizonytalanságok. Mi számít rendezett kertnek? Mi lesz a támogatás nélkül maradókkal? Van-e az esetleges következményekre fedezet? Ezekről a kérdésekről és a polgármesterek válaszairól itt olvashat bővebben.