A Jobbik már benyújtotta a különadót képviselőkre kiterjesztő módosítását

Vágólapra másolva!
Szerdán benyújtotta a Jobbik azt a javaslatát, amely a képviselőkre is kiterjeszti a 98 százalékos különadóról szóló törvényeket. Az kedden derült ki, hogy a különadó nem vonatkozik a képviselőkre, a Fidesz jelezte, hogy ők is benyújtanak egy javaslatot, amely kiterjeszti a törvény hatályát.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta az Országgyűlésnek a 98 százalékos különadóról szóló törvényekhez fűződő módosító javaslatát a Jobbik szerdán. A javaslat értelmében az országgyűlési képviselőkre is vonatkozna a szabályozás - közölte Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese.

A Jobbik azt követően kezdeményezte a módosítást, hogy kedden kiderült: az Országgyűlés Hivatala szerint a képviselőket - az alkotmány, az országgyűlési képviselők jogállásáról, illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény alapján - nem érinti a különadó-fizetési kötelezettség, illetve maga az Országgyűlés sem tekinthető a különadóval kapcsolatban érintett szervezetnek.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke kedden azt mondta, pártja szerint a parlamenti képviselőkre is vonatkozik a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló jogszabály, de ha az Országgyűlés Hivatala ezzel ellentétesen értelmezi a törvény passzusait, akkor módosító indítványt nyújtanak be annak érdekében, hogy a képviselőkre is vonatkozzon a különadó.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke szerdán az MTI megkeresésére elmondta, hogy öt, 2010-ben a parlamentből kikerült képviselő: Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János és Világosi Gábor volt SZDSZ-es, valamint a szocialista Podolák György kapott a 3,5 milliós határt meghaladó összegű végkielégítést. Béki Gabriella bruttó 4,17, Gusztos Péter 3,75, Kóka János 4,31, Podolák György 4,03, Világosi Gábor pedig 4,86 millió forintot kapott.

Volner közölte, arra kérik a Fideszt, hogy "tanúsítson bölcsességet, tartsa magát korábbi ígéretéhez" és támogassa a Jobbik törvényjavaslatát, ne nyújtson be saját módosító indítványt. "A nemzeti együttműködés jegyében egyébként is szerencsés lenne, ha a kormány egyeztetne az ellenzékkel, mert így elkerülhetőek lennének a kormányzati törvényalkotást övező kínos bakik."