Kríziskezelőket küld a kormány a romák körüli konfliktusok rendezésére

A Jobbik Hejőszalontán demonstrált fáklyás felvonulással
Vágólapra másolva!
Megszületett a kormányzati döntés arról, hogy a jövőben úgynevezett konfliktuskezelő csoportok csillapítanák az olyan romák és nem romák közötti feszültségeket, mint amilyenek több Heves- és Borsod megyei településen alakultak ki az elmúlt hetekben. Az erről szóló, Balog Zoltán felzárkózásügyi államtitkár javaslatára létrejött megállapodásarésze annak az akciótervnek, amelynek kidolgozására a félkatonai szervezetek térhódítása miatt kérte fel a miniszterelnök nemrég Pintér Sándor belügyminisztert.
Vágólapra másolva!

Kormánymegbízottakból, a rendőrség megyei vezetőiből, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság munkatársaiból, az illetékes polgármesterekből és a cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjéből álló konfliktuskezelő csoportokra bízza a kormány a jövőben a gyöngyöspataihoz és hejőszalontaihoz hasonló feszültségek megoldását - az [origo] korábbi információit igazolva erről állapodott meg egymással Balog Zoltán, a közigazgatási tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárának kezdeményezésére Pintér Sándor belügy- és Navracsics Tibor közigazgatási miniszter.

A megállapodás része annak az akciótervnek, amelynek kidolgozásával a félkatonai szervezetek elleni kormányzati fellépés érdekében március közepén a miniszterelnök megbízta Pintér Sándor belügyminisztert. (A megbízás előzményeiről és formálódó megoldásról szóló cikkünket itt olvashatja)

Heves megyei Gyöngyöspata és a félkatonai szervezetek elleni fellépés ügye az után került az érdeklődés középpontjába, hogy a Jobbikhoz és a betiltott Magyar Gárdához több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több tucat tagja március 1-jén járőrözni kezdett a településen, arra hivatkozva, hogy szerintük a helyi cigányok rettegésben tartják a lakosságot. A csoport azóta több településre - például Hajdúhadházra - is meghívást kapott, az [origo]-nak nyilatkozó vezetőjük szerint olyan helyekre, ahol a helyi kisebbség "rettegésben tartja a lakosságot". Hejőszalontán még nem járt a szervezet, a borsodi település a Jobbik múlt szombati tüntetése miatt került a hírekbe, amelyet a párt hivatalosan "a cigányterror ellen" hirdetett meg.

A felzárkózás-ügyi államtitkár és a két miniszter mostani megállapodása nem konkrét testületek megalakulását jelenti, csak magát a működési mechanizmust, amely "akkor lép életbe", ha valahol etnikai színezetű konfliktus üti fel a fejét - magyarázta az [origo]-nak egy ,az egyezség részleteit ismerő kormányzati tisztségviselő.

Ilyen esetben az adott település polgármesterének vagy cigány önkormányzata vezetőjének jelzésére a megyei kormányhivatal vezetője kezdeményezheti, hogy alakuljon meg a konfliktuskezelő testület, illetve dönthet az ügyben illetékes, fent felsorolt vezetőkkel arról, hogy milyen lépésekre van szükség az újabb konfliktusok megelőzésére, illetve a konfliktusok utáni helyzet kezelésére. Utóbbi olyan közbiztonsági illetve szociális intézkedést jelenthet a minisztériumi vezető tájékoztatása szerint, amellyel a helyi probléma rövid idő alatt orvosolható.

Az első ilyen kríziscsoport akár a héten megalakulhat Borsod-Abaúj Zemplén megyében. A hejőszalontai eset miatt a megyei kormánymegbízott, Demeter Ervin ugyanis információink szerint már javasolta a testület felállítását.