Vágólapra másolva!
Csütörtökön reggel megkezdődött a per az erzsébetvárosi ingatlanügyben, amelynek egyik fő vádlottja Hunvald György korábbi VII. kerületi polgármester. A tárgyaláson egyelőre csak a 121 oldalas vádiratot olvasták fel, és negyed órára zárt tárgyalást rendeltek el, hogy megbeszéljék az ügy államtitkot képező részeit. Erzsébetváros 1,7 milliárd forint kártérítést követel a vádlottaktól.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön tartják az első tárgyalást a Fővárosi Bíróságon Hunvald György korábbi MSZP-s erzsébetvárosi polgármester és vádlott-társai perében. A vád különösen nagy kárt okozó csalás és számos más bűncselekmény. A vádlottak összesen huszonöten vannak, köztük Erzsébetváros egykor legnagyobb hatalmú emberei - polgármestere, országgyűlési képviselője, bizottsági elnökei -, valamint ügyvédek, gazdag vállalkozók, értékbecslők, barátnők és barátok.

Az [origo] tudósítója szerint Hunvald György és az elsőrendű vádlott Gál György, korábbi SZDSZ-es önkormányzati képviselő kifejezéstelen arccal, pár perccel fél kilenc után érkezett meg, vezetőszáron kísérték be őket a tárgyalóterembe. Ekkor már a teremben volt Kardos Péter harmadrendű vádott, aki az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke volt. Kardos egy mappával takarta el az arcát, és közölte, hogy nem szeretné, ha fotóznák. Miután Hunvaldék is megérkeztek, Vincze Piroska bíró sorba ültette a vádlottakat, Sz. Piroska zavarában elejtette a mappáját.

Tudósítónk szerint a tárgyalóterem tele van újságírókkal, alig férnek el tőlük az ügyvédek. A nézők között ül néhány korábbi helyi MSZP-s képviselő. Tudósítónk szerint Gál György láthatóan nagyon lefogyott. A bíró megkérdezte a vádlottaktól, hozzájárulnak-e, hogy kép készüljön róluk, de ezt egyedül Hunvald György engedélyezte, még Szabó Zoltán volt MSZP-s képviselő sem. Hunvald azt mondta, ő szeretné, ha látnák is, amikor elmondja, amit akar.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A per a vádirat ismertetésével kezdődött, a vádiratot Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Ügyészség ügyésze olvassa fel. Tudósítónk szerint Gál György figyelmesen hallgatja a vádiratot, vagy a hátsó sorban ülő nézőket fürkészi. Kardos Péter az őt érintő vádak felolvasásakor a fejét rázta. Tudósítónk szerint Hunvald György "picit unatkozik".

Háromnegyed tizenkettőkor még mindig a vádiratot ismertette az ügyész. Tudósítónk azt jelentette, hogy Gál György vizet kért, és jelezte, hogy melege van, ezért öt percre kivitték a teremből. Hunvald György is kikéredzkedett a teremből.

Csak egy vádlott vallotta bűnösnek magát

Az ügyész kérésére fél egy körül negyed órára zárt tárgyalást rendeltek el, hogy meg tudják beszélni az ügy államtitkot képező részeit. Fazekas Géza, az ügyészség szóvivője az [origo]-nak korábban azt mondta, az ügynek azt a részét minősítették államtitokká, hogy miért különítették el Nagy György vállalkozó ügyét. Nagy a nyomozati iratokban még gyanúsítottként szerepelt, korábban le is tartóztatták, de 2010-től tanúként szerepel az ügyben, és a tárgyaláson is a vád tanúja lesz.

A tárgyalás folytatásában kiderült, hogy az erzsébetvárosi önkormányzat összesen több mint 1,7 milliárd forint kártérítést követel a vádlottaktól, ebből 600 millió forintot Gál Györgytől, másik 600 millió forintot a negyedrendű vádlottól, és 455 millió forintot Hunvald Györgytől. A bíróság ezért elrendelte a vádlottak vagyonának zár alá vételét a tőlük követelt összegig.

A bíró az összes vádlottól megkérdezte, hogy bűnösnek vallja-e magát, de tudósítónk szerint csak az ingatlanügyekben strómanként közreműködő Sz. Piroska vallota magát bűnösnek, és Kardos Péter mondta azt, hogy részben bűnösnek tartja magát. A többi vádlott ártatlannak vallotta magát.

Bár a perben eredetileg 25 vádlott volt, a tárgyaláson csak 16-an voltak, mert a bíróság úgy ítélte meg, hogy a vádlottak egy részének ügye már elévült. Az ügyészség megfellebbezte ezt a döntést, így a Fővárosi Ítélőtábla fogja eldönteni, hogy az érintettek vádlottak maradnak vagy sem.

A tárgyalás délután egy óra után ért véget, a következő tárgyalás jövő héten kedden lesz, akkor Gál Györgyöt fogja meghallgatni a bíróság.


Nem Hunvald a legfontosabb szereplő

A vádirat összesen 121 oldalas, az éveken át tartó nyomozás során mintegy 46 ezer oldalnyi nyomozati iratot gyűjtött össze a Központi Nyomozó Főügyészség, amely a vádat képviseli az ügyben. A vádlottakat olyan ismert ügyvédek védik, mint például Bárándy Péter, Zámbó Gyula vagy Zamecsnik Péter.

Az ügyben a vádirat alapján nem Hunvald a legfontosabb szereplő, hanem az elsőrendű vádlott Gál György, aki korábban az önkormányzat gazdasági bizottságát vezette. A vád szerint ő egy vállalkozóval, az ügyben csak tanúként szereplő Nagy Györggyel együtt talált ki és működtetett egy olyan ingatlanspekulációs rendszert, amelynek során értékes belvárosi házak kerültek ki az önkormányzat tulajdonából áron alul, és vándoroltak rövid idő alatt külföldi befektetőkhöz, jóval magasabb áron.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Hunvald György a csütörtöki tárgyaláson - további képekért kattintson a fotóra!

A hasznot az önkormányzat soha nem látta, ellenben például Gál - a vádirat szerint - összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kapott azért, hogy segítsen a megfelelő cég kezére játszani az ingatlanokat. Mindezzel az ügyészség szerint összesen 603 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak, és további 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.

Gált többek között üzletszerűen, bűnszervezetben és folytatólagosan elkövetett csalással és vesztegetéssel vádolják. A házak eladásában való közreműködésen túl az ügyészség szerint felelős ismerősöknek való lakáskiutalásokért és fiktív tanácsadói szerződésekért is, amelyek jókora összegeket húztak ki az önkormányzat zsebéből.

Hunvald György a másodrendű vádlott, az ő rovására írnak az ingatlanügyeken kívül - amelyeknek eladásában a vádirat szerint ő is szerepet játszott - még ötrendbeli hűtlen kezelést, négyrendbeli okirat-hamisítást, ötrendbeli hivatali visszaélést, és hivatali vesztegetést is. A vádiratban fiktív tanácsadói szerződések, hivatali telefonok jogellenes használata, és barátoknak kiutalt önkormányzati lakások bukkannak fel a nevéhez kötve.

Sebes Péter, Hunvald ügyvédje az [origo]-nak azt mondta, a perre úgy készülnek, hogy igyekeznek elolvasni az iratokat, és "rájönni, hogy mi az, ami vele szemben bizonyíték". Főként bűnszervezetben elkövetett csalásokról van szó, de az ügyvéd szerint egyelőre nem világos, hogy az ingatlaneladásokkal kapcsolatban mi szól Hunvald terhére. Az egykori polgármester - aki Gálhoz hasonlóan több mint két éve előzetesben ül - szerinte mindenképpen fog vallomást tenni, és már nagyon várja, "hogy valaki meghallgassa".

A csütörtöki első tárgyalási napon várhatóan a hosszú vádiratot olvassák majd fel. Az [origo] birtokába került dokumentum részleteit, az ingatlanokkal elkövetett csalásoknak az ügyészség által felderített mechanizmusát megismerheti ebből a cikkből.